Davant els problemes de subministrament que existeix de les vacunes de Covid i després que les farmacèutiques Pfizer, Moderna i AstraZeneca anunciessis que es retardaven amb les entregues, la Comissió Europea (CE) va anunciar ahir que preparava un mecanisme per controlar i bloquejar l'exportació de les dosis des  de sol comunitari a l'exterior. Tan sols 24 hores després, la CE ha comunicat que ja aprovat aquest sistema.

Al detall, aquest consisteix en el fet que les farmacèutiques hauran de demanar una autorització per poder exportar les dosis des de països del bloc comunitari. En aquest context, per adquirir-la, primer, hauran d'informar a les autoritats duaneres les vacunes que volen comercialitzar a l'exterior, així com els països.   

vacuna covid astrazeneca oxford - efeUn carregament de les vacunes d'AstraZeneca i Oxford / EFE

La Comissió Europea: l'última paraula

Un cop tinguin aquesta informació, les autoritats duaneres hauran de consultar amb la Comissió Europea si se'ls entrega aquesta autorització, que és la que tindrà la darrera paraula.

L'eurocomissària, Stella Kyriakides, ha informat que amb aquesta mesura es "vol protegir els contractes" de compra anticipada que ha segellat la UE amb les farmacèutiques per adquirir el tractament contra la Covid, així com veure si "estan disponibles les vacunes" acordades.  

A més, aquesta mesura, que entrarà en vigor demà i romandrà fins a finals de març, és efectiva tres mesos enrere. En aquest context, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha apuntat que les farmacèutiques també hauran d'informar sobre les seves exportacions en el darrer trimestre, cosa que donarà a conèixer si les dosis fabricades al bloc comunitari han anat a parar en altres països i, per això, hi ha problemes de subministrament dins de la Unió Europea

Plantejament just

"És just i contribueix a la transparència. No aportar aquesta informació pot portar al rebuig de l'autorització", apunten fonts comunitàries que recull l'ACN. "No és un Europa primer, sinó que volem un plantejament just", assenyalen les mateixes fonts.

Ara bé, queden exemptes del requeriment d'aquesta autorització les exportacions a alguns països com per exemple Andorra, els Balcans, Suïssa o els països del nord d'Àfrica. També queden exemptes les que van a parar a països amb baixos ingressos a través de COVAX.

Aquesta és una mesura adoptada per urgència arran de la polèmica amb AstraZeneca, que encara no ha arribat a sol comunitari. Des de la Comissió Europea insisteixen que no és una "prohibició a les exportacions" perquè afecta les exportacions de les companyies amb què la Unió Europea ha signat un contracte de compra anticipada de vacunes.