Sens dubte, uns dels grans misteris del SARS-CoV-2 és la raó per la qual unes persones es veuen més afectades que d'altres. Per què alguns passen la malaltia més ràpid o no tenen símptomes després, mentre que d'altres tarden molt a recuperar-se i mesos després presenten algun tipus de problema en la seva salut.

Un nou estudi dirigit per investigadors del Brigham and Women's Hospital ha donat llum sobre això després d'examinar mostres de sang i cèl·lules de pacients que s'havien recuperat de la COVID-19 aviat i que havia tingut uns símptomes lleus o inexistents de la malaltia. Els experts van trobar que, si bé els anticossos contra el virus van disminuir en la majoria de les persones després de la resolució de la malaltia, un grup de pacients va experimentar un procés anomenat antivirus, que consisteix en la producció d'anticossos contra el virus diversos mesos després de la infecció. Aquestes persones van tenir un curs més curt de símptomes, a causa que estaven generant una resposta immune més efectiva i duradora al virus.

CoronavirusEls científics van comprovar que alguns pacientesse havien recuperat aviat i que havien tingut símptomes lleus o inexistents de la malaltia

La investigació es publica a la revista Cell i els experts que hi han participat es mostren optimistes: "hem trobat un grup d'individus que es curen ràpidament mentre mantenen els nivells d'anticossos específics del virus després de COVID-19", assegura Duane Wesemann, immunòleg i metge associat en la Divisió Brigham de Alergia i Immunologia Clínica i professor de la Facultat de Medicina d'Harvard.

Wesemann ho explica d'una forma molt pràctica: "el tipus de resposta immune que estem veient en aquestes persones es podria resumir en alguna cosa així com invertir en una pòlissa d'assegurança: és la forma que té el sistema immunològic d'agregar una capa potencial de protecció contra futures trobades amb el virus".

L'estudi es va dur a terme des del laboratori de Wesemann, on generalment s'analitza tot el conjunt d'anticossos que produeix el sistema immunològic d'un hoste i com aprenen a reconèixer els patògens. A la primavera de 2020, l'equip va centrar la seva atenció en la pandèmia de COVID-19 i la resposta immune de les persones infectades. Amb aquest objectiu, van reclutar 92 persones en l'àrea de Boston que s'havien recuperat de la COVID-19 entre març i juny de 2020. Cinc de les persones van ser hospitalitzades, però totes les altres es van recuperar a casa.

Mensualment, van recollir i van analitzar mostres de sang, mesurant una varietat d'anticossos, inclosa la immunoglobulina-G (IgG), contra el virus que causa la COVID-19. Van dividir els individus en dos grups: els que mantenen nivells d'IgG específics del virus durant diverses setmanes i els que els perden. L'equip va analitzar aquests grups i les possibles connexions que tenien amb les dades clíniques i altres dades immunològiques.

Tub de prova de sangEls tests de sang van analitzar la varietat d'anticossos IgG

Els experts van descobrir que els nivells d'IgG contra el virus tendien a disminuir substancialment en la majoria de les persones en el transcurs de tres a quatre mesos. Tanmateix, en aproximadament el 20 per cent de les persones, la producció d'anticossos es va mantenir estable o va millorar durant el mateix període de temps. L'equip va trobar que aquestes persones tenien símptomes durant un període de temps significativament més curt en comparació amb els de la resta. A més, tenien diferències en les poblacions de cèl·lules T de memòria i a les cèl·lules B, dos tipus de cèl·lules immunitàries que poden exercir un paper clau en la memòria i la protecció immunitàries.