Un estudi del Grup de Recerca en Càncer de Pròstata del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha analitzat com canvia el tumor en càncer de pròstata després de l'exposició a inhibidors de CDK4/6, una via terapèutica que ha resultat prometedora per a alguns tipus de càncer, però que ha donat resultats negatius per al de pròstata. Els inhibidors de CDK4/6 són un tipus de medicament que interrompen el procés mitjançant el qual les cèl·lules canceroses es divideixen i multipliquen. Per aconseguir-ho, actuen de manera selectiva sobre un tipus de proteïnes específiques, conegudes com les cinases dependents de ciclines 4 i 6, abreviades com CDK4/6. La recerca ha demostrat en models preclínics el fet que combinar de forma seqüencial els inhibidors de CDK4/6 amb teràpies senolítiques i inhibidors de PARP pot ser una estratègia “prometedora” en el càncer de pròstata avançat. L’estudi liderat des de Catalunya, publicat a ‘Molecular Cancer Therapeutics’, demostra que les cèl·lules tumorals residuals que sobreviuen entren en “hibernació”, la qual cosa les permet evitar la destrucció immediata, i que la combinació amb els senolítics aconsegueix previndre el rebrot, segons informa el VHIO en un comunicat aquest dimarts.
Els resultats de l’estudi també han revelat una altra vulnerabilitat del tumor. Concretament, que després dels inhibidors de CDK4/6, les cèl·lules tumorals residuals mostren una sensibilitat augmentada als inhibidors de PARP (PARPi), una família de fàrmacs que ja està aprovada per al tractament del càncer de pròstata. Això pot obrir la porta a dissenyar noves estratègies de tractament seqüencial que combinin ambdues teràpies per millorar els resultats clínics, apunten els investigadors. Julián Brandáriz, investigador predoctoral del Grup de Càncer de Pròstata del VHIO i primer autor de l'estudi, afirma que "els resultats al laboratori d’aquesta nova estratègia combinada són prometedors per superar la resistència i millorar els resultats del tractament en pacients amb càncer de pròstata avançat, a més d’obrir vies per a la reutilització de la teràpia amb iCDK4/6 en el càncer de pròstata metastàtic".
Joaquin Mateo, metge oncòleg i coordinador de l’estudi, afirma que “les nostres troballes en els models preclínics subratllen el potencial dels iCDK4/6 en el tractament del càncer de pròstata, especialment quan s'administren mitjançant l’ús seqüencial de la teràpia senolítica o PARPi”. Els inhibidors de PARP (PARPi), són un grup d’inhibidors farmacològics que ataquen concretament l’enzim poli ADP ribosa polimerasa, o PARP, i que s’utilitzen especialment en tractaments contra el càncer. El primer autor de l’estudi, Julián Brandáriz, afirma que la inhibició inicial conjunta de CDK4/6 i PARP1 (una de les dues tipologies de la proteïna PARP) no té efectes antitumorals, però que el seu ús seqüencial, afegint PARPi un cop retirats els inhibidors de CDK4/6, “sí que presenten una important activitat antitumoral”.
L’estudi, que s’ha realitzat al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia de Barcelona i ha estat finançat per la Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, i representa un “pas important” cap a la personalització i optimització del tractament en pacients amb càncer de pròstata avançat, i ofereix noves bases científiques pel disseny de futurs assajos clínics.