Canvi de paradigma. Un estudi revolucionari de l'Hospital Clínic de Barcelona fa avançar cap a la recuperació total de l'ictus isquèmic, demostrant que l'administració d'un tractament després de la intervenció per atrapar el trombe millora el pronòstic dels pacients de forma significativa. Concretament, els resultats de la recerca publicada aquest dijous a la revista científica JAMA assenyalen que s'augmenten fins a un 59% les possibilitats que el pacient obtingui una recuperació excel·lent i sense seqüeles al cap de tres mesos del procediment. Cal recordar que l'ictus isquèmic és el que es produeix quan s'obstrueix un vas sanguini que porta la sang al cervell i que representa el 85% dels casos d'ictus. Quan la sang no arriba de manera adequada, la funció de la part del cervell afectada pot quedar alterada de forma transitòria o permanent. Durant les primeres hores, actuar de pressa és clau: cada minut moren dos milions de neurones. Llavors, els tractaments que permeten recuperar el flux sanguini s'han de fer servir abans no passin 24 hores de l'ictus.

Un tractament vàlid és la trombectomia mecànica, que consisteix en la introducció d'un catèter per l'artèria femoral a través del qual es fa avançar un stent fins a l'artèria obstruïda amb l'objectiu de capturar el trombe i extreure'l després de la circulació. El coordinador de l'estudi, Ángel Chamorro, explica que en gairebé un 80% dels casos s'aconsegueix així que la sang torni a circular amb normalitat. Tot i això, al cap de tres mesos el percentatge de persones que estan completament lliures de seqüeles és només del 27%. "Som molt més eficaços restablint la normalitat de la circulació respecte de l'eficàcia clínica que observem", apunta Chamorro. La diferència de percentatges assenyalada evidencia que el teixit del cervell proper a la formació del trombe morirà, encara que la sang torni a circular amb aparent normalitat. És a dir, l'estudi planteja que hi ha afectació pel que fa a la microcirculació cerebral, encara que l'artèria principal estigui oberta. "Aquesta microcirculació queda obstruïda. És com si obríssim una autopista, però mantinguéssim tancades les sortides", aclareix el doctor.

Estudio sobre el ictus. Equipo del Hospital Clínic

La directora de l'ICN, Josefina Castro; el cap de la unitat d'ictus, Ángel Chamorro; el neuròleg de la unitat d'ictus, Arturo Renú; i Maria Barranco, pacient de l'estudi / Hospital Clínic

Canvi de paradigma

Per restablir la microcirculació, els investigadors de l'Hospital Clínic van plantejar l'administració d'un fàrmac fibrinolític, que potencia la dissolució dels trombes i ajuda a restablir el flux sanguini després de la realització de l'esmentada trombectomia. "Amb aquesta aproximació, tractem el que no veiem, però que sabem que hi és", explica el responsable de l'assaig, Arturo Renú. Un assaig en el qual van participar 121 pacients atesos en els centres terciaris d'ictus a Catalunya i que va permetre demostrar que amb aquest tractament s'augmenten fins a un 59% les possibilitats que el pacient obtingui una recuperació excel·lent i sense seqüeles tres mesos després del procediment. "Estem donant un fàrmac que s’acostumava a donar abans del tractament després de realitzar-lo. Així, primer restablim la circulació a l’artèria principal i més tard donem el fàrmac, que és eficaç desfent els trombes més petits", assenyala Renú.

Chamorro celebra que el "treball suposa un canvi de paradigma en el tractament de la malaltia arreu del món". "Tot i les enormes dificultats ocasionades per la pandèmia de la covid, aquest assaig clínic ha aconseguit uns resultats extraordinaris en el tractament de l'ictus isquèmic que canviaran les guies clíniques pel que fa al seu tractament", expressa Renú. Cal esmentar que l'estudi ha estat coordinat per investigadors de l'Hospital Clínic i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps). Així, el doctor Chamorro ha coordinat l'estudi, mentre que Renú ha coordinat l'assaig a l'hospital. A més, la recerca ha comptat amb el finançament obtingut mitjançant la Marató de TV3 de l'any 2016, dedicada a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. També hi han participat tots els hospitals terciaris de Catalunya dedicat a l'atenció de l'ictus: els hospitals Clínic, Germans Trias i Pujol, Josep Trueta de Girona, Bellvitge, Sant Pau, Hospital del Mar i Vall d’Hebron.