L'estenosi espinal és una patologia que pot causar un important deteriorament de la qualitat de vida d'una persona. Es produeix quan els espais entre les vèrtebres o els ossos de la columna s'estrenyen i comprimeixen la medul·la espinal. Pot ser congènita, presenti des del naixement o adquirida, a causa de canvis a la columna relacionats amb l'edat o com a resultat d'una altra afecció mèdica.

Existeixen una sèrie de factors de risc, com per exemple tenir escoliosi, una curvatura lateral de la columna vertebral, excés de fluorur o calci al cos, patir artrosi, el desenvolupament de creixements ossis anomenats esperons a les vèrtebres, la degeneració i inflamació de les articulacions a la zona, l'engruiximent dels lligaments que sostenen la columna vertebral...

Estenosi lumbar

Símptomes

 

Qualsevol d'aquestes condicions pot augmentar la possibilitat de patir l'estenosi espinal, que sol provocar símptomes molt variats. Els més corrents són dolor sever, entumiment i debilitat. Generalment comencen lentament i empitjoren amb el temps, fins al punt que, en casos severs, es pot experimentar paràlisi parcial o completa de les cames.

Diagnòstic

 

Per diagnosticar l'estenosi espinal, s'ha de realitzar una radiografia de la columna vertebral i una ressonància magnètica, que pot detectar canvis en els teixits del canal espinal com el voltant del mateix. Si resulten positives, a continuació es realitza una mielografía, que consisteix a injectar un caire|tint a la columna vertebral per diferenciar entre diversos tipus de teixit i mesurar l'activitat elèctrica als nervis i músculs. No existeix cura, però sí que hi ha una sèrie de tractaments que es poden dur a terme per evitar que empitjori amb el temps.

Tractament

 

En primer lloc, i per combatre el dolor, se solen receptar analgèsics i injeccions d'esteroides per reduir la inflamació al voltant de la medul·la espinal. En alguns casos, el pacient pot necessitar sotmetre's a una cirurgia de descompressió espinal per alleujar els símptomes greus, consistent a eliminar els creixements ossis i altres teixits inflamats del canal espinal, alliberant espai per als nervis i la medul·la espinal. Però en general se sol recomanar dur a terme un programa de rehabilitació amb exercicis que ajudin a enfortir l'esquena, els braços i les cames.

Flexión

Exercicis

 

Habitualment, es recomana un mínim de tres sessions d'exercici de 30 minuts per setmana, amb activitats físiques basades en flexió, que impliquen doblegar l'esquena baixa cap endavant. Una vegada que una persona ha enfortit la seva esquena, pot incorporar altres activitats suaus, com caminar o nedar, en la seva rutina. Alguns dels exercicis típics són portar el genoll al pit ajagut de cara amunt i amb ambdós genolls doblegats, que es pot ampliar envoltant les cames amb els braços i repetint deu vegades. També són molt recomanables les rotacions, que consisteixen a ajeure's de cara amunt amb ambdós genolls doblegats i inclinar-les suaument d'un costat a l'altre deixant uns minuts perquè l'esquena s'estiri el màxim possible.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat