El Ministeri de Sanitat ha aclarit que no reporta dades diàries a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), després de notificar-se al web de l'organisme sanitari internacional 29.858 morts per COVID-19 a Espanya, en contrast amb les 27.128 de les quals va informar el Ministeri de Sanitat aquest dimecres en el seu últim balanç publicat, la qual cosa suposa una discrepància de 2.730.

A través d'un comunicat, el Ministeri assenyala que l'OMS, tal com indica en les seves actualitzacions, extreu informació de diferents fonts. En el cas dels països de la Unió Europea, del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), entre d'altres.

Els tècnics de l'ECDC, segons expliquen a la seva pàgina web, es basen en les dades que publiquen les autoritats sanitàries dels diferents països i completen les seves actualitzacions amb altres fonts. En la seva actualització, l'ECDC indica que "les actualitzacions dels països es publiquen a hores diferents".

"Això, juntament amb la necessitat de l'ECDC de processar aquestes dades pot generar discrepàncies entre la informació que dona cada país i aquella que publica l'ECDC. S'aconsella utilitzar aquestes dades amb cautela i sent conscients de les limitacions dels mateixos. Les dades poden patir correccions de caràcter retrospectiu, que es corregeixen tan aviat s'acaben de processar les actualitzacions que realitzen els països", detallen.

Sobre això, Sanitat recorda que els 27.128 morts oficials són dades que les comunitats autònomes introdueixen en el Sistema per a la Vigilància a Espanya del Centre Nacional d'Epidemiologia, el Sivies, tal com es va establir en l'Ordre del dia 12 de maig en la qual es va actualitzar el sistema de recollida de dades epidemiològiques.

De la mateixa forma, indiquen que el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) actualitza diàriament la dada amb la informació notificada per part de les CCAA a través del Sivies. Així mateix, insisteixen que en aquests moments les comunitats autònomes continuen ajustant les dades que introdueixen en aquesta plataforma. "Quan hagin introduït totes les dades, es disposarà de les xifres de tot Espanya, amb totes les seves variables, en temps real," conclou Sanitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat