Coronavirus. Segona onada. Després d'haver sortit de confinaments, alguns més durs que altres, i haver relaxat les mesures durant l'estiu, els pics de casos de coronavirus tornen amb força. Fins i tot, en països que havien trampejat la primera onada de manera impecable.

Segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), fins dimecres, cap dels 31 països de la UE, EEE ni Regne Unit, sobre els quals s'informa de dades, registraven menys de 20 casos per cada 100.000 persones durant els últims 14 dies. Unes dades que, alguns experts ja consideren un motiu d'alarma. 

Els tres països amb més casos

Els tres països més afectats són la República Txeca, que va registrar 346,1 casos per 100.000, Espanya, que en té 305, i els Països Baixos, amb 270,2. Unes dades que criden l'atenció, si més no en el cas de la República Txeca i els Països Baixos, que al mes de juny només registraven uns 100 casos per dia, en comparació amb els milers d'avui. 

Ara per ara, la República Txeca té l'estat d'emergència activat, fet que vol dir que les autoritats podran implementar temporalment una legislació dura per tal d'evitar els contagis. Per altra banda, els Països Baixos havien evitat fins ara qualsevol tancament i confinament sever, i ara s'han vist obligats a restringir algunes trobades socials a un màxim de 4 persones i estan tancant bars i restaurants a les 10 del vespre, segons recull la CNN.  

Irlanda també havia estat un país que havia aconseguit reduir el nombre d'infeccions. Però segons les dades, fins dimecres havia registrat uns 112,8 casos de mitjana per cada 100.000 habitants. Un augment sorprenent.

Espanya, el tercer país amb més morts

Espanya s'ha convertit aquest dijous en el tercer país d'Europa que ha registrat un nombre més alt de morts per coronavirus, segons dades de la Universitat John Hopkins (JHU), que els xifra en un total de 32.562. A escala global, se situa en la posició 8, superant França (32.463) i per sota del Regne Unit (42.605) i Itàlia (36.061).

Per què costa controlar el virus?

El director d'Europa de l'Organització Mundial de la Salut, Hans Kluge, explicava que un fet que podria explicar el descontrol en alguns països europeus és la "fatiga" i el cansament en voler suprimir sempre el virus. "Per les enquestes que hem fet als països membres, es pot veure que la fatiga entre la població està augmentant", explicava aquesta setmana en una roda de premsa que recollia la cadena nord-americana.

 

Imatge principal: estació d'Atocha, a Madrid, un dia entre setmana / Efe