Espanya s'ha convertit al primer país europeu i el segon a nivell mundial, només per darrere dels Estats Units, en atreure investigació farmacèutica. El 2022 es van dur a terme més de 900 assajos clínics amb medicaments a Espanya, segons el Registre Espanyol d'Estudis Clínics, i el 86% d'aquests assajos van ser impulsats per companyies farmacèutiques.

La primera jornada de la 14a edició de Spain Investors Day ha reunit representants del sector biotecnològic per debatre sobre les fortaleses, oportunitats i desafiaments que representa el nostre país per mantenir-se com "the plau to be" per a la innovació científica a nivell mundial.

AstraZeneca és una de les organitzacions que més ha reforçat les seves inversions en Espanya, amb l'obertura del nou centre de I+D global ubicat a Barcelona, amb el qual generarà 1.000 llocs de treball per al proper any. El president de la companyia, Rick R. Suárez, ha recordat que "el sector farmacèutic representa un 20% de tota la inversió industrial en el nostre país. El 2022 la inversió en investigació i desenvolupament de medicaments per part de la nostra indústria va assolir els 1.400 milions d'euros, un 10% més que el 2021. D'aquesta inversió, un 4% correspon a AstraZeneca i amb la nostra inversió de 800 milions d'euros al Barcelona Global Hub en suposarà més del 10% el 2027".

El talent científic, el suport institucional i l'alt nivell de la infraestructura, els professionals sanitaris i els hospitals espanyols són alguns dels factors que estan incrementant l'atractiu d'Espanya per al sector biotecnològic. Javier Padilla, secretari d'Estat de Sanitat, ha apuntat a la capil·laritat del sistema sanitari com una de les grans fortaleses que ens confereix "la capacitat per arribar a tots els llocs i amb una cultura de governança descentralitzada que també afavoreix que es plantegin diferents llocs en els quals la investigació sigui rellevant i la inversió en aquesta investigació sigui també atractiva. A més, n'hi ha una cada vegada més una cultura de feina col·laboratiu més gran entre els diferents ministeris". En aquest sentit, ha apuntat el Perte de Salut d'Avantguarda com a element transformador de la salut.

Els participants han apel·lat a la importància de la col·laboració publicoprivada com a principal palanca per aconseguir que Espanya es consolidi com un veritable hub per fer investigació clínica. "El sistema sanitari dona suport a la ciència i hem de treballar junts amb les diferents parts del govern per recolzar aquestes inversions que es tradueixen en innovació per als pacients. AstraZeneca va posar en marxa més de 492 assajos clínics el 2022, en els quals han van participar més de 4.500 pacients que van rebre esperança i una oportunitat. Aquests assajos ajuden a canviar vides i ajuden la ciència", ha subratllat Suárez.