Quan les primeres dades científiques van exposar que vacunar contra la covid-19 a les persones ajudava a tallar la cadena de transmissió, els investigadors i científics van mostrar-se optimistes, però de manera cautelosa. Això sí, van advertir que la majoria d'aquests estudis es van dur a terme abans de l'aparició de la variant delta, que ja s'ha propagat per tot el món. 

Ara, segons recull la revista Nature, informes de diversos països sembla que confirmen el que els científics temien: la variant delta té més possibilitats que altres de propagar-se a través de les persones vacunades. 

Què diuen les dades?

Les dades de les proves de coronavirus als Estats Units, Regne Unit i Singapur demostren que les persones vacunades que s'infecten amb la variant delta poden portar la mateixa quantitat de virus al nas que les persones no vacunades. Això implica que, tal com recull la mateixa publicació, tot i la protecció que ofereixen les vacunes, una part de les persones vacunades pot transmetre la variant delta, contribuint així al seu augment. 

"Les persones que tenen la variant delta del coronavirus i tenen infecció avançada poden portar nivells alts de virus i el poden transmetre a altres persones sense saber-ho", ha exposat a la mateixa revista el viròleg de la Universitat de Wisconsin-Madison David O'Connor.

Mesures de protecció necessàries

Aquest descobriment subratlla la importància de les mesures de protecció com l'ús de la mascareta en interiors per reduir la transmissió. Els investigadors insisteixen que les vacunes contra el coronavirus protegeixen contra malalties greus i la mort, però les dades sobre la transmissió de la variant delta demostren que "les persones que estan vacunades encara han de prendre precaucions". 

Després d'analitzar infeccions durant els mesos de juny i juliol la conclusió és que "les persones vacunades poden propagar el virus", ha destacat Thomas Friedrich, també viròleg de la Universitat de Wisconsin-Madison. Malgrat tot, ha constatat també que "no sabem quin és el seu paper en relació amb la propagació general de la comunitat". 

Vacunar-se és clau

Davant de tanta incertesa, però, l'epidemiòleg de l'Imperial College of London Paul Elliott ha subratllat la importància de la vacunació i que les persones rebin les dues dosis de la vacuna. "Creiem que és molt, molt important que la gent es vacuni amb les dues dosis, i en particular els grups més joves, com més aviat millor".

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 ampliat / Flickr Niaid