Malgrat provocar un augment en les infeccions aquest estiu que ha desembocat en milers d'hospitalitzacions i morts a tot el món, la variant delta del coronavirus no pot evadir els anticossos generats per la vacunació. Així queda de manifest en un estudi dut a terme per experts de la Universitat de Washington.

Els investigadors van analitzar un panell d'anticossos generats per persones després de rebre la vacuna Pfizer davant la Covid-19 i van demostrar que la variant Delta no va poder evadir els anticossos que van provar. Els resultats han estat publicats a la revista Variants Immunity i ajuden a explicar per què les persones vacunades no han desenvolupat Covid greu malgrat l'augment de la incidència per la variant delta.

En estudis anteriors, un dels autors de l'estudi, Ali Ellebedy, professor associat de patologia i immunologia, havia demostrat que tant la infecció natural com la vacunació provoquen una producció duradora d'anticossos. Però la durada de la resposta dels anticossos és només un aspecte de la protecció. L'amplitud també importa.

Anticossos

Una resposta d'anticossos ideal inclou un conjunt divers d'anticossos amb la flexibilitat de reconèixer moltes variants lleugerament diferents del virus. L'amplitud confereix resiliència. Fins i tot si uns quants anticossos perden la capacitat de reconèixer una nova variant, altres anticossos haurien de continuar sent capaços de neutralitzar-la.

"El fet que delta hagi superat altres variants no significa que sigui més resistent als nostres anticossos en comparació amb altres variants", assegura un altre dels autors, Jacco Boon. "La capacitat d'una variant per propagar-se és la suma de molts factors. La resistència als anticossos és només un factor. Un altre és com de bé es replica la variant. És probable que una variant que es replica millor es propagui més de pressa, independentment de la seva capacitat per evadir la nostra resposta immune. La variant Delta està augmentant, sí, però no hi ha proves que aconsegueixi superar la immunitat induïda per la vacuna en comparació amb altres variants".

Per avaluar l'amplitud de la resposta dels anticossos al SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19, Ellebedy i els seus col·legues, van extreure cèl·lules productores d'anticossos de tres persones que havien rebut la vacuna Pfizer. Van fer un cultiu de les cèl·lules al laboratori i en van obtenir un conjunt de 13 anticossos que es dirigeixen a la soca original que va començar a circular l'any passat.

Els investigadors van provar els anticossos contra quatre variants preocupants: alfa, beta, gamma i delta. Dotze dels 13 van reconèixer alfa i delta, vuit van reconèixer les quatre variants i un no va reconèixer cap de les quatre variants. Els científics mesuren la utilitat d'un anticòs per la seva capacitat per impedir que el virus infecti i mati cèl·lules en un plat. Es creu que els anomenats anticossos neutralitzants que prevenen la infecció són més poderosos que els anticossos que reconeixen el virus, però no poden bloquejar la infecció, encara que tant els anticossos neutralitzants com els no neutralitzants contribueixen a defensar el cos.

Els investigadors van trobar que cinc dels 13 anticossos van neutralitzar la soca original. Quan van provar els anticossos neutralitzants contra les noves variants, els cinc anticossos van neutralitzar delta, tres van neutralitzar alfa i delta, i només un va neutralitzar les quatre variants. "Davant la vacunació, el delta és un virus relativament feble", asseguren.