La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) serà la tercera causa de mortalitat a nivell mundial en els propers anys, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La seva prevalença anirà en augment en les pròximes dècades a causa que un important nombre de fumadors continuen fumant i a l'envelliment poblacional, dues situacions "especialment rellevants en la dona", segons es destaca en un estudi publicat a la revista Archivos de Broncopneumología de la SEPAR.

En l'estudi es conclou a més que el perfil social dels pacients que ingressen en un hospital per una agudització d'aquesta patologia és molt desfavorable especialment entre les dones.

PulmonsLa incidència de l'MPOC creixerà alarmantment, sobretot en el cas de les dones

Es tracta d'un patiment que dificulta la respiració i es desenvolupa de dues formes principals: mitjançant bronquitis crònica, amb una tos prolongada i mucositat i mitjançant una emfisema, que perjudica els pulmons amb el temps.

Les aguditzacions de l'MPOC són esdeveniments freqüents en la naturalesa d'aquesta malaltia que porten molts pacients a necessitar un ingrés hospitalari, la qual cosa té un important impacte tant per al pacient com per al sistema sanitari. El seu desenvolupament provoca limitacions físiques i psíquiques progressives que dificulten la realització de les activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària i determinen la necessitat d'ajuda en tasques vitals, la qual cosa pot deteriorar les relacions socials.

L'estudi fa una anàlisi de les característiques socials, tals com els seus recursos disponibles, dependència, discapacitat, risc social, fragilitat i autonomia dels pacients, perquè són menys conegudes. "Conèixer les característiques socials, a més de les demogràfiques i clíniques, dels pacients amb AEPOC greus i analitzar-les en funció del gènere ens permetrà tenir una visió de la qual no disposem en aquest moment i que és necessària per dissenyar programes d'atenció integral, més personalitzats i eficients. D'allà l'interès de l'estudi que hem portat per primera vegada a Espanya en aquest tipus de pacients", destaquen des de la SEPAR.

L'estudi

Per dur a terme l'estudi es van reclutar 253 pacients en una àrea de referència de 375.000 habitants. L'edat mitjana dels pacients inclosos ha estat de 70 anys, la majoria només havien cursat estudis primaris i viuen en un entorn rural. Només quatre resideixen en pensions (1,5%) i dos (0,8%) en residències. 58 eren dones -el 23%-. La major part d'aquests pacients eren pensionistes, el 55,2% amb ingressos mensuals inferiors a 800 euros, una cinquena part (21,4%) viuen sols i una quarta part (24%) dormen sols, gairebé la meitat (el 46,2%) presenta alguna dependència per fer alguna activitat bàsica de la vida diària (el 52,5% moderada i el 18,6% greu), el 90% per a les activitats domèstiques instrumentals, el 89% presenta fragilitat social i el 60% té algun risc o problema sociofamiliar.

Malalta hospitalL'EPOC exigeix en molts casos l'hospitalització del malalt

Tanmateix, només la meitat (el 49%) disposa de cuidador i, en el 83% dels casos, aquests són informals i la majoria (90,9%) són dones, que presenten alguna sobrecàrrega en el 69,2% dels casos. La meitat dels cuidadors són els seus propis cònjuges i l'altra meitat són filles o altres familiars. Malgrat aquesta situació tan desfavorable, tot just una cinquena part (el 22,9%) havia anat als serveis socials.