El càncer d'ovari es troba entre els cinc tipus de càncer amb més taxa de mortalitat de les dones i és la primera causa de mort en càncer ginecològic a causa que habitualment es diagnostica en estadis avançats. Un dels factors de risc és l'herència de gens canviats com el BCRA1 i 2 i la història familiar. Encara que algunes vegades el càncer d'ovari pot aparèixer en més d'un membre de la família, sense que això tingui a veure amb factors hereditaris coneguts.

No existeix una simptomatologia específica per reconèixer aquesta patologia, per això es diagnostica de forma tardana en una infinitat de casos. Alguns dels símptomes més freqüents poden ser: dolor o molèsties abdominals, sensació de plenitud, distensió abdominal i alteració del trànsit gastrointestinal. També pot donar-se una pèrdua de gana o de pes sense causa aparent.

En els últims mesos, s'ha produït una gran revolució en el tractament gràcies als anomenats Inhibidors PARP, uns fàrmacs utilitzats principalment per al tractament de manteniment de dones amb una reaparició de càncer d'ovari avançat, després d'un primer tractament que tornen a respondre a platí (un tipus de medicament de quimioteràpia). Els últims estudis mostren eficàcia en casos acabats de diagnosticar.

Dona

Amb l'objectiu d'aprofundir i donar a conèixer l'ús d'aquest tractament, la Clínica Universitat de Navarra ha organitzat per segona vegada aquest any una jornada científica dirigida a professionals mèdics. L'esdeveniment té lloc durant dos dies i compte amb la presència i participació del director del Cancer Center Universitat de Navarra i Codirector del Departament d'Oncologia Mèdica, Antonio González i el director del Departament de Ginecologia i Obstetrícia, Luis Chiva.

L'objectiu principal de l'esdeveniment és aprofundir en el coneixement dels estudis, el maneig dels fàrmacs i les alternatives, i sobretot treballar amb els assistents quin pot ser l'esquema més adequat en funció de les característiques de les pacients

"Arran dels estudis que es van publicar l'any 2019 els inhibidors de PARP han passat a formar part del tractament estàndard de la primera línia. En concret, hi ha tres estudis que han revolucionat el tractament: l'estudi SOLO-1, l'estudi PAOLA-1 i l'estudi PRIMERA, obrint a més noves qüestions sobre com seleccionar les pacients per al tractament o quin és el millor esquema per a segons quin perfil", indica el Dr. González.

L'especialista assegura que: "En el dia d'avui, recomanem que es faci un test en totes les pacients amb càncer d'ovari per conèixer l'estat de mutació de BRCA, per les seves implicacions en l'assessorament de càncer hereditari i en el tractament de les pacients. Aquesta possibilitat ja està disponible en la majoria d'hospitals del nostre país. La incorporació dels inhibidors de PARP suposa una reducció del risc de recaiguda de les pacients d'entre un 40 i un 70%, depenent del seu perfil molecular".