El Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) pot tenir un gran impacte en la vida diària, tant en la dels nens com la dels adults. S'estima que el pateix al voltant del 7-10% de la població, però existeix un infradiagnòstic sobre això.
Els que sí que estan diagnosticats, solen combinar un tractament terapèutic amb l'ús de medicació, generalment estimulants, que són els que s'han demostrat més eficaços per tractar els símptomes que produeix aquest trastorn i que afecten les funcions executives del cervell –l'autoregulació i el control de l'impuls, la capacitat d'atenció o la planificació i organització de les tasques.
Una de les qüestions que es pregunten els afectats és si poden entrenar el seu cervell per millorar les conseqüències del TDAH en la seva vida. Els experts coincideixen que pot ajudar, però no reemplaça el tractament. L'entrenament cerebral consisteix en una varietat d'exercicis repetitius i freqüents que poden dur-se a terme mitjançant aplicacions, programes informàtics, teràpies físiques i ocupacions o exercicis mentals per millorar l'atenció, el processament visual, el neurofeedback, la resolució de problemes, la concentració i el control dels impulsos.
Aquest tipus d'entrenament es basa en l'anomenada neuroplasticitat del cervell, un concepte que fa referència al fet que els nostres cervells poden formar noves connexions amb el temps i millorar determinades funcions cognitives, com per exemple, adaptar-se a aprendre coses noves, recuperar-se d'una lesió traumàtica com un accident cerebrovascular o millorar el control d'impulsos i la presa de decisions.
Aquest altre estudi dut a terme per experts de la Universitat de Carolina del Nord, als Estats Units, també destaca el paper que poden jugar determinats programes informàtics per entrenar el control inhibitori o la capacitat de controlar els impulsos en els nens. No va tenir cap efecte sobre la hiperactivitat però sí en el dèficit d'atenció com a tractament complementari.
En resum, certs programes d'entrenament digitals o basats en neurofeedback poden ajudar amb els símptomes del TDAH, però no haurien de reemplaçar altres tractaments. La seva efectivitat també depèn que s'emportin múltiples sessions d'entrenament consistents al llarg del temps.