La vacuna anti-Covid de Pfizer i BioNTech pot ser menys efectiva en persones amb obesitat, segons un estudi. Uns investigadors italians han descobert que els treballadors sanitaris amb obesitat només produïen aproximadament la meitat dels anticossos en resposta a una segona dosi de punxada en comparació amb persones sanes. Tot i que és massa aviat per saber què significa exactament per a l'eficàcia de la vacuna, podria significar que les persones amb obesitat necessitessin una dosi de reforç addicional per assegurar-ne la protecció contra el coronavirus.

Investigacions prèvies, segons recull el The Guardian, han suggerit que l'obesitat, que es defineix com que té un índex de massa corporal superior a 30 (IMC), augmenta el risc de morir de Covid en gairebé un 50%, així com augmenta el risc d'acabar en un hospital en un 113%.

Aquests percentatges elevats poden ser una conseqüència de les afeccions mèdiques subjacents, com ara malalties del cor o diabetis de tipus 2, que augmenten el risc del coronavirus, però l'excés de greix corporal també pot causar canvis metabòlics, com ara la resistència a la insulina i la inflamació, que dificulten a l'hora de combatre infeccions. 

Aquest estat constant d'inflamació també pot debilitar certes respostes immunes, incloses les llançades per les cèl·lules B i T que desencadenen una resposta protectora després de la vacunació. 

Investigacions i estudis

De fet, hi ha algunes investigacions que han demostrat que la vacuna contra la grip només és la meitat d'eficaç en persones amb obesitat en comparació amb les que tenen un pes saludable. 

Un nou estudi, que encara no ha estat revisat, proporciona les primeres proves directes que suggereixen que es podria produir un problema similar amb les vacunes Covid.

Un altre estudi fet al Brasil demostrava que la reinfecció amb SARS-CoV-2 també era més freqüent entre les persones que tenien un IMC més elevat i que tendien a tenir més respostes d'anticossos més baixes a la infecció original. 

Més dosis per a les noves variants?

Pfizer i BioNTech han començat a avaluar la seguretat i la immunogenicitat d’una tercera dosi de la seva vacuna per reforçar la immunitat, davant de les amenaces que suposen les variants recentment circulants i potencials. 

L’estudi es basarà en els participants de l'estudi de la fase 1 realitzat als Estats Units a qui se’ls oferirà l’oportunitat de rebre un nou tractament de la vacuna actual, que anirà de 6 a 12 mesos després de rebre les dues primeres. L'estudi forma part de l'estratègia de desenvolupament clínic de les empreses per determinar l'eficàcia d'una tercera dosi contra les variants en evolució.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi d'una vacuna anti-Covid / Efe