El confinament és una eina essencial per lluitar contra l'expansió del coronavirus. A falta de medicaments o vacunes eficaces disponibles per tractar o prevenir el COVID-19 les mesures restrictives de salut pública com aïllament, distanciament físic i la quarantena són la millor manera de lluitar contra la pandèmia i per això són molts els països que l'han dut a terme bé sigui de manera voluntària o obligada per llei.

Una revisió duta a terme per experts de Cochrane, una entitat internacional d'experts, científics i professionals, van analitzar l'efectivitat d'aquestes mesures de forma aïllada, per regions o combinada amb altres intervencions.

L'estudi

 

Els experts van tenir en compte 29 estudis, dels quals 10 es van centrar en el COVID-19, 15 es van centrar en proves relacionades amb el SARS (síndrome respiratòria aguda severa), dos es van centrar en el SARS i altres virus, i dos es van centrar en el MERS (síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà).

Hidrogel

Els 10 estudis que van abordar el COVINYA|COCEP-19 van simular escenaris de brots a la Xina, el Regne Unit, Corea del Sud i en un creuer. Tots ells van confirmar que el fet d'establir mesures de confinament redueix al cap d'uns dies el nombre d'infeccions i morts en comparació amb cap altra mesura de les que es puguin realitzar, encara que la veritat és que els resultats no són homogenis a tots els països. Entre altres coses per les mesures complementàries que es posen en marxa, com l'ús massiu de tests.

Els investigadors que han format part d'aquesta revisió subratllen que encara no ha passat prou temps per fer una valoració més exhaustiva en xifres sobre com s'ha aconseguit frenar l'avenç del virus amb les mesures d'aïllament. Per tant es basen en suposicions sobre la veritable prevalença de la infecció, ja que l'avanç és continu i cada dia és necessari fer una actualització de les xifres a nivell global.

Per això, quan passi un temps i es tinguin més coneixement i més dades de l'avanç de la pandèmia serà més fiable el resultat i es podrà mesurar amb més exactitud l'abast de les mesures. Per aquesta raó, els autors emfatitzen la importància de recollir informació sobre el context a nivell local als diferents països, un aspecte sens dubte difícil per la dificultat que existeix per poder fer massivament els tests a determinats països. Però aquest tipus de seguiment és molt important a l'hora de prendre decisions per anar aixecant les mesures de confinament i que la població pugui anar poc a poc recuperant la normalitat en les seves vides.

Home màscara

Segons els experts, "aquesta revisió demostra que, si bé el confinament pot ajudar a contenir el brot de la COVID-19, els responsables de la presa de decisions hauran de registrar constantment l'expansió del virus a nivell local per mantenir el millor equilibri possible de les mesures vigents, amb l'objectiu que els danys mai no superin als beneficis".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat