Els nous horaris derivats del confinament obliga a moltes persones a sortir al carrer a última hora de la tarda, la qual cosa està provocant que s'estigui retardant l'hora de tornar a casa, el sopar i el moment de ficar-se al llit. El fet d'ingerir els aliments tan tard no és molt adequat per a la nostra salut i hi ha estudis que ho demostren, com aquest que conclou que menjar més aviat pot ajudar les persones a perdre pes, mentre que menjar més tard el dia pot promoure l'augment de pes i alentir el metabolisme. A més mostra que els àpats tardans augmenten els marcadors inflamatoris que generalment s'associen amb diabetis i malalties cardíaques.

Petita sopant

Una altra investigació duta a terme a la Universitat de Vanderbilt als Estats Units, va demostrar com el rellotge intern del cos modula centenars de processos, des de dormir i menjar fins a la temperatura corporal i els nivells hormonals. Els experts van trobar que aquells que tenien uns patrons d'hàbits molt alterats desenvolupen efectes adversos per a la salut, inclosa l'obesitat. És a dir, que per acumular pes, no es tracta sol de quant mengem, sinó també de quan ho fem.

La llista d'efectes adversos és llarga. Per exemple, al llarg dels anys, també hi ha hagut una sèrie d'estudis que han analitzat els vincles entre l'obesitat i el càncer. Tanmateix, l'impacte de quan es mengen els aliments ha estat molt menys investigat. D'allà la importància d'aquest estudi que van posar en marxa, entre d'altres, investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona que van investigar els possibles vincles entre l'horari dels àpats i dos tipus comuns de càncer: el càncer de pròstata i el càncer de mama. Els experts van concloure que les persones que sopen abans de les 21 hores o almenys 2 hores abans d'anar a dormir tenen al voltant d'un 20 per cent menys de risc de càncer de mama i de pròstata que aquells que van menjar després de les deu de la nit o se'n van anar al llit poc després de menjar.

Postres

Finalment, el fet de retardar el sopar pot fer també que la nostra pell sigui més vulnerable als danys del sol. Així queda de manifest en una altra investigació que va revelar algunes dades curioses. Específicament, que un enzim anomenat xeroderma pigmentoso grup A (XPA), que normalment ajuda a protegir la pell contra el dany dels rajos UV, es torna menys activa durant el dia i més activa durant la nit. És a dir, que alterar els patrons alimentaris modifica el ritme circadiari a la pell reduint l'activitat diürna d'aquest enzim protector de la pell i provocant que la nostra pell sigui més vulnerable.