Científics de diferents països estan participant en un estudi internacional que analitza l'impacte que té el coronavirus i l'aïllament social en l'estat mental de les persones. El treball es denomina DynaMORE Project i s'està duent a terme a la Xina, els Estats Units, Israel i 21 països d'Europa. Consisteix en una enquesta online en què fins ara han participat més de 10.000 persones.

Els científics apunten que l'aïllament a la llar està produint pensaments negatius, insomni, preocupació i ansietat en bona part de la població. En situacions d'estrès a curt termini, la majoria de les persones es recuperen, però existeixen una certa incertesa sobre les conseqüències d'aquesta situació en una crisi com l'actual que es pot prolongar durant mesos. A això s'afegeixen les conseqüències econòmiques que tanta angoixa estan provocant en molts treballadors que no saben si podran mantenir la seva feina. Per aquests motius, els experts creuen que una part important de la població necessitarà ajuda psicològica per recuperar-se.

Grafitti

Al mateix web del projecte DynaMORE, se subratlla que els científics treballen junts per descobrir "com les persones s'adapten a les circumstàncies adverses de la vida i a l'estrès, i quins factors els protegeixen del desenvolupament de trastorns mentals relacionats amb l'estrès". En aquest sentit, com la pandèmia del coronavirus està afectant la vida de persones a tot el món, es tracta d'una oportunitat d'investigar a nivell científic quines estratègies són útils per superar desafiaments de tal magnitud.

En l'estudi, primer es completa una enquesta de referència. Després, es repeteix un qüestionari més curt una vegada per setmana, durant un període de 6 setmanes. Amb tots els resultats esperen tenir una visió de conjunt que serveixi per afrontar les conseqüències d'aquesta pandèmia sobre la salut mental de les persones.

Màscara pañuelos

Al web, també ofereixen un decàleg de consells per suportar el confinament.

  1. Anar amb compte amb la informació que es consumi. És necessari assegurar-se que són fonts fiables i dedicar espais de temps a desconnectar de les males notícies.
  2. Mantenir les rutines sempre que sigui possible o desenvolupar-ne altres de noves. Cal establir horaris fixos per menjar i aixecar-se.
  3. Trucar als amics i mantenir un cert contacte social, per evitar que l'aïllament sigui massa acusat. La comunicació és essencial en temps de crisi.
  4. Acceptar la complexitat de la situació. Desenvolupar una actitud d'acceptació i procurar evadir-se quan es pugui dels pensaments estressants.
  5. Cuidar-se. Dormir prou, seguir una dieta saludable i fer exercici. Evitar el consum d'alcohol i altres substàncies per regular les emocions.
  6. Assumir la responsabilitat. Cuidar els familiars i amics, especialment a les persones grans. Oferir suport i ajudar-se mútuament.
  7. Fer activitats que redueixin l'estrès: esports o tècniques de relaxació (mindfulness, relaxació muscular progressiva...).
  8. Parlar amb la família. Establir una comunicació fluida amb les persones amb qui es conviu. En cas de tenir nens, cal fer-los veure que se'ls està cuidant.
  9. Fer un pla dels objectius positius que es poden extreure en aquesta quarantena: reflexionar sobre un mateix, ordenar la vida... Assegurar-se l'entreteniment a través de llibres, jocs o aprenent coses noves.
  10. Buscar ajuda professional en cas de patir un cas estrès agut. Si el pànic o la depressió i l'angoixa es tornen insuportables, és millor comunicar-se amb un especialista.