Les causes de l'obesitat i el seu tractament són un dels grans reptes de la ciència actual. Com reconeix l'OMS, és una de les amenaces més importants a la salut pública mundial i les dades ho demostren: des de 1975, l'obesitat s'ha gairebé triplicat a tot el món. Més de 1900 milions d'adults de tenen sobrepès, dels quals, més de 650 milions són obesos.

Es calcula que el 39% de les persones adultes tenen sobrepès i el 13% són obeses. Actualment, la majoria de la població mundial viu en països on el sobrepès i l'obesitat seguen més vides de persones que la fam. I més de 41 milions de nens menors de cinc anys al món la pateixen.

Davant d'aquest panorama, els científics porten en els últims anys analitzant les raons que porten una persona a engreixar-se i a no perdre pes. Un últim estudi acaba que no dormir prou o tenir patrons de son inconsistents està associat amb un índex de massa corporal (IMC) més alt.
Báscula

Les rutines de son són molt importants per controlar el pes.

La investigació

Els investigadors de l'estudi, publicat a la revista JAMA Internal Medicine, van recopilar dades del son de més de 120.000 persones durant un període de 2 anys. "Examinem la hipòtesi que la durada del son més curta (hores dormides a la nit) i una variabilitat més important dia a dia de la durada del son (desviació estàndard de les hores dormides a la nit) estan associades amb un índex de massa corporal més gran (IMC)", assenyalen.

En realitzar la investigació, van descobrir que aquells en l'estudi amb un IMC superior a 30 (la qual cosa es considera el rang d'obesitat) tenien durades de son lleugerament més curtes i més variabilitat en el seu son. Es tracta d'una anàlisi consistent perquè no s'ha fet en funció d'enquestes personals, sinó a través de registres tecnològics d'una mostra molt elevada.

Els experts diuen que els resultats de l'estudi no són sorprenents. Un son deficient provoca una privació del son qualitativa i quantitativa que, al seu torn, causen somnolència diürna i baixa productivitat. Un percentatge elevat de la població que pateix aquests efectes, combat aquesta falta d'energia amb aliments rics en cafeïna i sucre i fan menys exercici. També s'han pogut comprovar en diverses investigacions que la gent es queda desperta fins tard menja més a la nit. Els comportaments impulsius també poden influir a l'hora de menjar en excés i les persones que no dormen prou tendeixen a tornar-se més impulsives.

tatiana rodriguez PdPfWNW GTM unsplash

El temps de son òptim en adults és de 7 a 8 hores

Quant es necessita dormir llavors? Una pista que t'ajuda a saber el que necessites adormir és analitzar el que es fa durant els caps de setmana. Si es dorm fins molt tard els caps de setmana de forma rutinària, òbviament és perquè s'està produint una falta de son durant la setmana. La quantitat d'hores de son necessàries pot variar segons l'edat. Per a la majoria dels adults, l'òptim és de 7 a 8 hores, 9 per als adolescents, 10 hores per als nens, entre 11 i 12 hores per als nens petits, 14 a 15 hores per als nadons i de 16 a 20 hores per als nounats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat