Les dones amb menopausa, que acaben de donar a llum o que presenten certes condicions mèdiques semblen ser més propenses a contraure la Covid-19 i tenir una taxa de mortalitat més gran que la mitjana general del seu sexe. Aquesta és la conclusió d'un estudi de la Universitat Internacional de Florida, que analitza el paper de les hormones sexuals a l'hora de lluitar contra el coronavirus.

"Les dones que acaben de donar a llum, les dones menopàusiques i possiblement les dones amb síndrome d'ovari poliquístic semblen ser més vulnerables" al coronavirus SARS-CoV-2, explica Carolyn Runowicz, investigadora de l'Escola de Medicina Herbert Wertheim College de l'esmentada universitat. L'estudi, les troballes del qual apareixeran en l'edició de març de la revista especialitzada Obstetrics and Gynecology, analitza més d'un centenar d'estudis internacionals, que van revelar que certes dones tenien una mortalitat més gran per la Covid.

A partir dels 50

Així les responsables de l'estudi van descobrir que entre les dones "hi ha un augment inicial en la letalitat associada amb Covid-19 que comença als 50 anys, coincidint notablement amb l'edat de la menopausa" i una disminució en els nivells hormonals.

Hi ha investigacions que suggereixen que les hormones sexuals juguen un paper a favor de les dones, així com tenir dos cromosomes X que ajuda a combatre millor les infeccions (els homes tenen una X i una Y). "Sembla que l'estrogen, i possiblement la progesterona, poden tenir un efecte protector en les dones, que es perd en la menopausa," explica Carolyn Runowicz.

Embarassada

Els nivells de progesterona cauen en picat després del part / Pixabay

Acabar de donar a llum

Els resultats preliminars d'aquest estudi van revelar també que alguns dels casos més greus de la Covid-19 en dones van ser en aquelles que acabaven de donar a llum.  Resulta que les embarassades tenen alts nivells d'estrogen i progesterona, aquesta última que disminueix gairebé immediatament després del part.

La investigació va notar així mateix que "les pacients amb síndrome d'ovari poliquístic poden tenir un risc més gran de contreure el virus", ja que són més propenses a factors de risc "com ara malalties cardíaques, pressió arterial alta i diabetis". Aquestes pacients, a més, presenten "nivells elevats d'andrògens", que són les hormones sexuals que donen als homes les seves característiques masculines.

Més incidència entre homes

En termes generals, la investigació va trobar pistes que confirmarien la incidència de mortalitat més gran dels homes respecte a les dones a causa de la Covid-19. "Descobrim que als països que tenien dades d'homes i dones, els homes moren per Covid-19 el doble que les dones", afirma Chitra Gotluru, la primera autora de l'estudi.

 

Foto principal, les dones menopàusiques presenten un nivell menor d'hormones sexuals / Pixabay