Intensivistes del Grup d'Estudi Covid-19 de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC) han presentat un estudi on s'indica el perfil més comú entre els malalts crítics de coronavirus: els homes de 64 anys amb patologies prèvies. 

L'estudi, publicat per la revista científica Critical Care Journal, analitza el nombre més gran de pacients crítics fins a la data a Espanya, un total de 2.022 casos, i ha permès traçar un perfil de l'ingressat a les UCI entre març i maig de 2020, és a dir, durant la primera onada de la pandèmia, i fins i tot definir tres fenotips.

Concretament, el perfil més comú de pacient crític és el següent:

Acostumen a ser homes (70%) d'edat mitjana jove, de 64 anys (55-71 anys). Un 73% d'aquests pacients tenien factors de risc, amb hipertensió arterial (46%), obesitat (35%) i diabetis mellitus (20%). El 76% amb necessitat de ventilació mecànica i van estar ingressats a l'UCI una mitjana de 14 dies (8-27 dies). La mortalitat global observada arriba al 32%, la qual puja al 37% en els pacients que van necessitar ventilació mecànica, a diferència del 17% dels que no van necessitar aquesta assistència.

El doctor Alejandro Rodríguez, coordinador nacional del Grup Espanyol de Treball Grip a Greu (GETGAG) de la SEMICYUC, ha liderat aquest projecte en el qual han participat més de 300 intensivistes de tot el país. Segons ell,  "l'aportació més gran d'aquest estudi és que els investigadors participants, a través d'un complex anàlisi d'aprenentatge automàtic no supervisat d'agrupacions, hem pogut observar que els pacients crítics poden ser agrupats en tres fenotips, els quals es diferencien no només clínicament, sinó també pel seu estat d'inflamació i per l'evolució final". 

El fenotip C, el més greu

El fenotip A es correspon amb pacients menors de 65 anys, amb escassa inflamació i poc desenvolupament de complicacions amb una mortalitat del 20%. El quadre més lleu va aparèixer en el 27% dels pacients. 

El fenotip B representa pacients amb un nivell mitjà de gravetat i inclou a pacients menors de 65 anys, però amb major estat d'inflamació i desenvolupament de xoc, la qual cosa condiciona una mortalitat el 25%.

El fenotip C, el més freqüent, va afectar a més del 40% dels pacients. Representa als malalts més greus, amb una mortalitat del 40%. Aquest grup el conformen persones majors a 65 anys, amb antecedents de malaltia hematològica i amb un major risc de desenvolupar complicacions greus com el xoc o la insuficiència renal aguda pel seu major estat inflamatori.

Segons Rodríguez, "la importància d'aquest estudi rau en el fet que, per obtenir els diferents fenotips, s'han utilitzat un grup de variables que es controlen de forma habitual a l'ingrés a l'UCI, sense necessitat de tecnologies complexes, la qual cosa ens permet una aplicació generalitzada". "A més, diferenciar el tipus particular de pacient pot permetre un tractament més personalitzat i, possiblement, una millor evolució. La gran heterogeneïtat dels pacients afectats per la Covid-19 requereix anàlisis complexes i personalitzats per obtenir resultats fiables i aplicables en la pràctica clínica", ha afegit.

 

Imatge principal, UCI amb un pacient ingressat per coronavirus / EFE