Es calcula que una de cada cinc persones pot tenir dolor crònic al llarg de la seva vida. Es pot definir com aquell que no desapareix en mesos o fins i tot anys, afectant de forma notable la qualitat de vida de les persones.

 

Pot presentar-se a qualsevol part del cos: cap, esquena, articulacions... Durant anys s'ha investigat l'origen d'aquesta malaltia i els científics l'han relacionat amb un origen físic, però també de caràcter mental, com per exemple amb la depressió i l'ansietat, que podrien tenir un paper essencial.

 

Però ara un últim estudi ha analitzat també un altre tipus de trets, psicològics i d'altres tipus, entre ells, la por del dolor. La investigació apareix publicada a la revista PLOS Biology i el seu objectiu és desenvolupar una visió més integral d'aquesta patologia. L'estudi avalua, entre altres aspectes, com els trets psicològics vinculats al dolor crònic interactuen amb els tipus generals de personalitat.

 

Dona

L'estudi

 

Durant la investigació, es van realitzar ressonàncies magnètiques per comprovar si podien identificar patrons d'activitat relacionats amb el dolor crònic. Però també es van incloure un altre tipus de factors, com els socioeconòmics, que així mateix semblen estar relacionat.

 

Els participants, que patien dolor d'esquena crònic, van completar qüestionaris detallats facilitats pels experts. Els investigadors van trobar diferents trets de personalitat que determinaven qüestions relatives a la malaltia. Per exemple, el que ells anomenen "tret del dolor" que inclou els factors tradicionals que els científics creuen que augmenten la gravetat del dolor crònic, com la por del dolor. Les persones que presentaven aquest tret, tenien més probabilitats de reportar un dolor més agut. D'altra banda, l'anomenat tret "emote", que en anglès es refereix a persones que mostren un major intel·ligència emocional, va resultar ser protector i millorava els símptomes de la patologia.

 

L'estudi va descobrir qüestions interessants, com que les persones amb més ingressos estan protegides contra el dolor crònic. Aquells amb ingressos més baixos van declarar patir dolor més agut i una discapacitat més gran. Aquests resultats es fan eco de feines anteriors en els que es reflectien que les dificultats econòmiques estaven associades, no només a una exposició més gran a les preocupacions financeres diàries, sinó també a una vulnerabilitat més important al dolor. "L'experiència del dolor crònic no només té les seves arrels en la biologia sinó que també està íntimament integrada a la societat", asseguren els experts que han participat en la investigació.

 

Dolor

Els experts volen continuar aprofundint en aquestes qüestions per oferir a les persones que pateixen dolor crònic un millor tractament ajustat a les seves situacions personals. Ara aprofundiran en altres aspectes potencialment importants, com l'ambient de treball, l'estat civil i l'accés a l'atenció mèdica.

 

A més, aquest estudi no va incloure altres variables com el fet de patir depressió. I només van participar un petit nombre de persones amb dolor d'esquena crònic, pel que volen ampliar-ho a un altre tipus de malalties per veure si els resultats es poden extrapolar. Però sens dubte aquesta investigació és un punt de partida important per continuar coneixent més aquesta patologia que tant afecta la vida de les persones que el pateixen.