L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha aconseguit consensuar si l'actual brot de coronavirus a Wuhan (Xina), amb més de 440 afectats i 17 morts, deu o no ser declarat emergència internacional. El Comitè d'Emergència, format per 16 experts mèdics de diversos països, es va dividir al 50 per cent entre els partidaris i els oposats a declarar tal alerta, que posaria en marxa sistemes de prevenció a tot el món, després de llargues hores de debat a la seu de l'OMS a Ginebra.

"Hi va haver una bona discussió al si del comitè, però va quedar clar que per continuar-la necessitem més informació", va assenyalar en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, qui va argumentar que la cautela respon que "es prenen molt seriosament" el brot.

Tedros va afegir que un equip de l'OMS continua treballant en el focus de l'epidèmia per seguir les investigacions sobre el brot, del qual encara no es coneixen completament el seu origen, possibles tractaments o modes de contagi.

Els experts de l'organització van recordar que hi ha evidències de transmissió del virus entre humans (la qual cosa fa més ràpida la seva propagació), igual com en anteriors coronavirus com la síndrome respiratòria aguda greu (SARS) o la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS).

La doctora Maria Van Kerkhova, directora del departament de malalties emergents de l'OMS, va subratllar que encara que se sospita un origen animal del coronavirus (possiblement en un mercat de peix i marisc de Wuhan) es continuen analitzant aquest i altres llocs de venda d'aliments per determinar la causa inicial.

Wuhan, gairebé aïllada

La reunió del Comitè d'Emergència, presidit pel francès Didier Hussein, es va iniciar un dia en què la Xina va informar d'un fort augment dels casos diagnosticats, precisament quan el país es prepara per a l'anual èxode de passatgers a causa de les vacances d'una setmana per l'Any Nou de la Rata (a partir del dissabte 25 de gener).

Davant d'això, les autoritats de Wuhan han ordenat el tancament de tots els transports de la ciutat a fi de frenar la sortida dels més dels seus més 10 milions d'habitants, incloent xarxes d'autobús, metro, ferris al riu Iang-Tsé, trens i aeroports.

Al respecte de la dràstica mesura, Tedros va indicar que les accions de les autoritats xineses mostren el seu "fort compromís" per contenir la situació "amb la finalitat no només de controlar la seva expansió dins del país sinó també internacionalment".

Cinc alertes globals anteriorment

L'alerta internacional suposaria la posada en marxa de mesures preventives a nivell global, i en el passat s'ha declarat en cinc ocasions: davant del brot de grip H1N1 (2009), els d'ebola a l'Àfrica Occidental (2014) i a la República Democràtica del Congo (2019), el de pòlio el 2014 i el de virus zika el 2016.

Els símptomes del nou coronavirus, denominat provisionalment per l'OMS 2019-nCoV, són en molts casos semblants als d'un refredat, però poden venir acompanyats de febre i fatiga, tos seca i dispnea (dificultat per respirar).

El virus és present ja en almenys 13 províncies xineses, a més de les regions administratives especials de Hong Kong i Macau, que van confirmar aquest dimecres els seus primers casos, i a l'estranger de moment s'han detectat almenys 4 afectats a Tailàndia, i un al Japó, Corea del Sud, Taiwan i els Estats Units.

Ara per ara l'OMS no ha emès alertes davant dels que viatgin a la Xina i només ha aconsellat la població general en zones afectades mesures higièniques bàsiques com rentar-se les mans amb sabó, cobrir-se la boca o nas en tossir i esternudar, o evitar el contacte amb persones amb símptomes similars als d'una grip.