El metge Leonardo González Bayona, que forma part del grup negacionista autodenominat 'Médicos por la Verdad' a l'Argentina, protagonitza un vídeo que s'ha fet viral a les xarxes socials en el que llança falsedats sobre els processos de vacunació contra el coronavirus a Dinamarca i els EUA, en afirmar erròniament que el primer país ha suspès la inoculació de les dosis de AstraZeneca i que el segon ha fet el mateix amb les de Janssen.

Aquesta verificació ha estat realitzada en el marc del projecte #VacúnaTE que Maldita.es i l'agència de notícies Servimedia desenvolupen contra la desinformació sobre les vacunes de la Covid-19 amb el suport de Google Digital News Initiative.

González Bayona afirma al vídeo que Dinamarca ha suspès la vacuna de AstraZeneca i que els EUA han fet el mateix amb la de Janssen.

Referent al primer cas, Dinamarca va declarar el passat 14 d'abril que deixarien d'utilitzar la vacuna d'AstraZeneca, tenint en compte que la pandèmia està sota control al país i que hi ha altres vacunes disponibles.

Ho va fer després que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) anunciés el 7 d'abril que existeix "un possible vincle" entre la vacuna d'AstraZeneca i casos rars de trombes, encara que continua recomanant administrar-la, ja que els beneficis superen als possibles riscos.

En aquest sentit, el director general de la Danish Health Authority, Søren Brostrøm, va subratllar que, si Dinamarca "es trobés en una situació completament diferent i enmig d'un tercer brot violent", i amb el seu sistema de salut a punt del col·lapse, "no dubtaria a utilitzar la vacuna, fins i tot si hi va haver complicacions rares, però greus, associades amb el seu ús."

Quant als EUA, l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA, per les seves sigles en anglès) i el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) van aixecar l'aturada de la vacunació amb les dosis de Janssen el passat 23 d'abril, després de revisar sis casos de trombes rars i severs que es van registrar en persones que havien rebut la vacuna.

Aquests organismes nord-americans van concloure que aquesta vacuna és "segura i efectiva", que els beneficis "superen als riscos" i que "les dades disponibles indiquen que la probabilitat que passi la síndrome de trombosi-trombocitopènia és molt baixa". No obstant això, van deixar clar que es mantindran "atents" per "continuar investigant aquest risc".

L'EMA també es va pronunciar sobre l'antídot de Janssen en la mateixa línia, en observar que "els beneficis d'aquesta vacuna superen als riscos d'hospitalització i mort associats a la Covid-19".

Per denunciar més falòrnies relacionades amb la desinformació de les vacunes contra la Covid-19, Maldita.es disposa d'un canal de WhatsApp a través del número +34 644 229 319 perquè qualsevol persona pugui comprovar automàticament casos de desinformació que arriben a través del telèfon o d'altres vies.