Continua creixent la crisi a la sanitat madrilenya pel nou model d'atenció d'urgències extrahospitalàries a la regió. Pocs dies abans de la vaga indefinida que han convocat els sanitaris el pròxim 25 d'octubre, la gerent d'Atenció Primària de Madrid, Sonia Martínez Machuca, ha presentat la renúncia al càrrec. Fonts del departament que dirigeix ​​Enrique Ruiz Escudero han precisat a Europa Press que Martínez Machuca es troba ara mateix "de baixa" i ha comunicat la seva renúncia "per motius mèdics i personals". El pla del govern liderat per Isabel Díaz Ayuso que ha causat aquest malestar consisteix a modificar les urgències extrahospitalàries amb la desaparició dels 37 centres de Serveis d'Urgència d'Atenció Primària (SUAP), els quals van tancar durant la pandèmia, i dels 40 de Serveis d'Atenció Rural (SAR). En el seu lloc, es posaran en marxa 78 Punts d'Atenció Continuada. Una remodelació que, segons els sanitaris, implicaria, per exemple, desplaçaments dels professionals a altres centres de la regió per cobrir la demanda.

Sense acord amb els sindicats

La fins ara gerent d'Atenció Primària va assistir el passat dijous a la Mesa Sectorial de Sanitat, on també van estar presents responsables de la conselleria i els sindicats CCOO, UGT, CSIT Unió Professional, Amyts i Satse per abordar la reorganització dels recursos humans que comporta el nou model. La trobada, però, no va tenir cap resultat positiu i els membres dels sindicats van acabar abandonant la reunió amb l'anunci d'organitzar mobilitzacions en contra d'aquesta reestructuració. Segons els representants dels sanitaris, hi va haver un "nul" avenç en les negociacions amb la Conselleria de Sanitat sobre la implantació del nou model d'urgències extrahospitalàries. Davant d'això, les cinc organitzacions sindicals han registrat la convocatòria d'una vaga indefinida a partir de les 8.00 hores del dia 25 d'octubre. La crida per participar en aquesta protesta implica un total de 619 metges, personal d'infermeria i zeladors, els quals es veuen afectats per aquesta reestructuració de les urgències d'Atenció Primària de la Comunitat de Madrid. Segons els convocants, el nou model assistencial provoca "un empitjorament cruel" de les condicions laborals en totes les categories. A més a més, reivindiquen que el govern madrileny no pot "imposar" les seves decisions de manera "unilateral".

En contra del nou model 

Les organitzacions sindicals presents a la Mesa de Sanitat han denunciat que el nou model d'urgències extrahospitalàries suposa augmentar la jornada laboral de 1.536 hores anuals a 1.642,5 hores, la modificació radical dels torns de treball, així com una "previsible baixada de les seves retribucions", entre d'altres. Des de la Conselleria de Sanitat, però, han subratllat que amb el nou model els professionals sanitaris dels Serveis d'Atenció Rural (SAP) passarien a fer una jornada ordinària de 1.642,5 hores anuals, concretament  37,5 hores setmanals, la mateixa que estan fent la resta de professionals del Servei Madrileny de Salut (Sermes). Una jornada ordinària a la qual s'afegirà amb jornada complementària. Entre altres objectius, els impulsors de la vaga volen mantenir els 41 Serveis d'Atenció Rural amb les condicions laborals actuals de la seva jornada, adscripció geogràfica i funcional, i aposten per replicar aquest model als 37 Serveis d'Urgències d'Atenció Primària.