Seguir una dieta baixa en calories podria incrementar el risc de desenvolupar símptomes de depressió, especialment en homes i persones amb sobrepès o obesitat, segons un estudi publicat el passat dimarts a la revista BMJ Nutrition Prevention & Health. Aquesta troballa contradiu estudis anteriors que suggerien que les dietes hipocalòriques podien millorar l’estat d’ànim i reduir la depressió, però els autors matisen que molts d’aquests estudis es basaven en dietes supervisades i equilibrades, molt diferents de les que la majoria de les persones segueixen a la vida real. La recerca, liderada per investigadors canadencs, es va basar en dades de més de 28.500 adults nord-americans participants en l'enquesta nacional de salut i nutrició dels Estats Units. Es va analitzar la relació entre el tipus de dieta i els símptomes depressius, com ara l’ànim baix, la manca d’energia o les alteracions del son.

Els resultats mostren que les persones que restringien les calories presentaven puntuacions més altes de símptomes depressius en comparació amb aquelles que no seguien cap dieta, efecte especialment pronunciat en homes i en persones amb excés de pes. A més, es va observar que les dietes baixes en calories eren més habituals entre persones amb obesitat. Els investigadors subratllen que no totes les dietes baixes en calories són iguals: les dietes “reals” que moltes persones segueixen poden provocar dèficits de proteïnes, vitamines i minerals essencials, cosa que posa l’organisme sota estrès i pot agreujar els símptomes depressius. En canvi, les dietes saludables s’associen amb un menor risc de depressió. Els autors de l’estudi alerten que centrar-se només en dietes “ideals” pot fer perdre de vista la diversitat d’hàbits alimentaris reals i els riscos associats a una restricció calòrica sense control professional.

Efectes petits, però indicadors més propers a la realitat

Tot i que l’estudi té algunes limitacions i tot i que els efectes observats són petits, aporta informació rellevant per a professionals sanitaris i persones que volen perdre pes. Els experts recomanen que qualsevol dieta restrictiva es faci sota supervisió mèdica o d’un dietista-nutricionista, per garantir que no es produeixin mancances nutricionals que puguin afectar la salut mental. “Aquest treball reforça l’evidència creixent que vincula els patrons alimentaris amb la salut mental i planteja preguntes importants sobre si les dietes restrictives pobres en nutrients beneficiosos pel cervell podrien precipitar símptomes depressius”, explica Sumantra Ray, un dels autors de l’estudi. La recerca, doncs, posa de manifest la importància de prioritzar una alimentació equilibrada i supervisada, especialment en persones amb sobrepès, i adverteix dels riscos potencials de les dietes baixes en calories sense assessorament professional.

En un context en què la informació sobre alimentació i salut es propaga ràpidament a través de xarxes socials i mitjans digitals, és fonamental no deixar-se portar només per l’aparença científica d’alguns missatges o estudis. Aquest estudi indica que moltes vegades els resultats més cridaners provenen de condicions ideals o de mostres molt seleccionades, lluny de la realitat de la majoria de la població. Per això, cal apropar-se a la recerca que reflecteix situacions reals i mantenir una actitud crítica davant de les tendències dietètiques que circulen a internet, prioritzant sempre la prudència i la salut integral.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!