Un estudi coordinat des del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (Ciber) de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), en el qual ha participat l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, confirma que adoptar una dieta mediterrània hipocalòrica, juntament amb un augment de l'activitat física, contribueix a reduir l'aparició de nous casos de diabetis tipus 2 en persones amb sobrepès i alt risc metabòlic.

Així l'evidencien els primers resultats de l'estudi Predimed-Plus, un assaig clínic multicèntric espanyol que ha comptat amb els Hospitals de Quirónsalud que formen part de la Xarxa Sanitària Única d'Utilització Pública del Servei Madrileny de Salut (Sermas) -l'esmentada Fundació Jiménez Díaz i els hospitals universitaris Rey Juan Carlos (Móstoles), Infanta Elena (Valdemoro) i General de Villalba (Coll Villalba)- i que ha seguit durant sis anys a milers de persones a tot Espanya.

La investigació, que s'ha publicat a la revista científica 'Annals of Internal Medicine', del Col·legi Americà de Metges, ha estat finançada amb més de 15 milions d'euros, a través de diferents convocatòries, però amb aportació majoritària de l'ISCIII i el Consorci Ciber.

Més de 200 especialistes de 23 universitats i centres d'investigació espanyols evidencien, per primera vegada, de forma sòlida, que aquesta estratègia combinada és eficaç per reduir el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

La diabetis tipus 2, una malaltia crònica que deteriora seriosament la salut i la qualitat de vida, ha experimentat un notable increment en els últims anys, en paral·lel amb l'epidèmia de l'obesitat. Per això, resulta essencial impulsar estratègies accessibles i sostenibles enfocades a la prevenció.

Dieta mediterrània

L'estudi Predimed (PREvención amb DIeta MEDiterránea), que fa més de dues dècades que està actiu, ja havia demostrat que una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra o fruita seca reduïa la incidència de diabetis en un 30 % en comparació amb una dieta baixa en greixos. Tanmateix, aquesta reducció es va observar amb una disminució amb prou feines perceptible del pes corporal.

A partir d'aquest coneixement, l'estudi Predimed-Plus va plantejar una intervenció sobre l'estil de vida més intensiva, amb l'objectiu d'avaluar si pogués aportar beneficis addicionals davant un altre tipus d'estratègies menys intensives. Aquesta estratègia es basa en la pèrdua de pes mitjançant una dieta mediterrània lleugerament hipocalòrica -rica en fibra i de baix índex glucèmic- combinada amb la promoció de l'activitat física i suport conductual.

L'estudi ara publicat va incloure 4.746 participants -230 d'ells de la citada xarxa assistencial- d'entre 55 i 75 anys amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica i que no patien malalties cardiovasculars ni diabetis a l'inici. Els participants van ser assignats a l'atzar (50% de probabilitat) a un dels dos següents programes: un d'enfocat a seguir la dieta mediterrània (sense promocionar activitat física ni perseguir una reducció calòrica de la dieta), i un altre de conductual enfocat a aconseguir una pèrdua de pes mitjançant una dieta mediterrània reduïda en calories (amb una reducció planificada de 600 quilocalories diàries), més activitat física.

Sis anys de seguiment

Després de sis anys de seguiment, es va observar que els participants sense diabetis a l'inici assignats al grup d'intervenció intensiva (dieta mediterrània i activitat física) van mostrar una adhesió més important a la dieta mediterrània, van augmentar la seva activitat física, van perdre més pes, i van necessitar menys medicaments per al control de la seva glucosa durant el seguiment una vegada diagnosticats de diabetis.

A més, el risc absolut de desenvolupar diabetis va ser del 12% (349 casos) en aquells participants que van seguir només la dieta mediterrània, davant el 9,5% (280 casos) d'aquells assignats a la intervenció intensiva. Aquesta última estratègia va reduir en un 31% els nous casos de diabetis en comparació amb la dieta mediterrània sense restricció calòrica ni recomanacions d'exercici.

Els professionals de l'equip d'investigació van concloure que els aliments i nutrients que componen la dieta mediterrània "actuen de forma sinèrgica a través de diferents mecanismes implicats en la diabetis tipus 2 tals com reduir la resistència a la insulina, la inflamació i l'estrès oxidatiu. Aquests efectes es veuen potenciats per l'activitat física i la pèrdua de pes. A més, en tractar-se d'una dieta saborosa, sostenible i culturalment acceptada, pot convertir-se en una estratègia ideal a llarg termini per a la prevenció de malalties cardiometabòliques".

En paraules de la cap del Departament d'Endocrinologia i Nutrició dels Hospitals de Quirónsalud integrats al Sermas, Clotilde Vázquez, "aquest estudi, de gran envergadura i enorme repercussió per a la salut, ha suposat un repte i un enorme orgull per a l'equip d'endocrinòlegs i nutricionistes dels nostres quatre hospitals".

Assaig europeu

Predimed-Plus, un dels assajos més grans sobre nutrició i salut realitzats a Europa, és un assaig aleatoritzat de prevenció cardiovascular basat en canvis en l'estil de vida. El 2023, la revista 'Nature Medicine' ho va destacar entre els 11 estudis que canviaran la medicina en els anys vinents, pel seu abast i rellevància científica. Així el van posar de manifest els voluntaris d'ambdues branques aleatòries d'intervenció dels citats quatre centres madrilenys en destacar "la importància que havia tingut en les seves vides l'aprenentatge del canvi d'estil de vida i el seguiment nutricional", va recordar l'endocrinòloga.

En el cas d'aquesta xarxa assistencial, han estat molts els professionals implicats en l'estudi. Així, juntament amb la doctora Vázquez, investigadora principal, també han participat els doctors Claudia Causso i Leopoldo García, del General de Villalba; Clara Marijuan i Ángela Amengual, del Rei Joan Carles; Teresa Montoya i Susy Silva, de la Infanta Elena; Roberto Sierra, Lucía Prieto i Bogdana Luca, de la Fundació Jiménez Díaz; i Sebastián Más, del seu Institut d'Investigació Sanitària (IIS-FJD). I, sobretot -va afegir l'endocrinòloga-, cal destacar l'enorme implicació dels nostres nutricionistes: Cristina Calderón, Enrique Sanz, Ana Prieto i Mar Alcarria, al costat de les doctores Ana de Cos i Miriam Zapatero, i molts altres que han anat col·laborant al llarg de tant temps amb entusiasme i generositat."

L'estudi Predimed-Plus ha comptat amb la participació de personal investigador del CIBERprocedent de tres àrees: Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (Ciberobn), Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp) i Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (Ciberdem).

A més, han col·laborat nombrosos grups d'investigació de diverses institucions, entre les quals destaquen la Universitat Rovira i Virgili i Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili de Reus; la Universitat de Navarra, IdiSNA i Atenció Primària, Servei Navarro de Salut; la Universitat de València, Universitat Jaume I i Conselleria de Sanitat Valenciana; l'IMIM-Hospital del Mar i Universitat Autònoma de Barcelona; la Universitat Miguel Hernández i UMH-ISABIAL (Alacant); l'Hospital Son Espases i IdISBa (Palma de Mallorca); la Universitat de Màlaga i IBIMA; l'IMIBIC i Hospital Reina Sofia (Còrdova); l'Hospital Clínic i IDIBAPS (Barcelona); la Universitat de Granada; la Bioaraba, Osakidetza i UPV/EHU (Vitòria-Gasteiz); la Universitat de les Illes Balears - IUNICS; Hospital Verge de la Victòria i Universitat de Màlaga; la Universitat de Las Palmas de Gran Canària; l'Institut de Biomedicina (IBIOMED), Universitat de Lleó i Atenció Primària de Lleó (Sacyl); el Districte Sanitari d'Atenció Primària de Sevilla i Universitat de Sevilla; l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz - IIS-FJD (Madrid); l'Hospital Universitari de Bellvitge - IDIBELL; l'Hospital Clínic San Carlos - IdISSC (Madrid); la Universitat de Jaén; i l'Institut IMDEA Alimentació.

© SERVIMEDIA. Aquest contingut pertany a Servimedia. La seva difusió està permesa únicament als clients d'aquesta agència de notícies, sempre que s'esmenti a Servimedia com a font o autor. Tots els drets són reservats. Està prohibida la seva distribució o comunicació pública per part de tercers, independentment del mitjà o format utilitzat.