Amb l'objectiu de conscienciar a la població, el 19 d'octubre és el Dia Mundial del Càncer de Mama. Es tracta del tipus de càncer més comú, amb 2,2 milions de casos arreu del món l'any 2020. Així ho recullen les últimes dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que afegeixen que la malaltia és la principal causa de mortalitat entre les dones: el càncer de mama es va cobrar la vida d'unes 685.000 dones l'any de la pandèmia. Alhora, cal que quedi clar que també pot afectar a homes. És en aquest context que Catalunya i la resta del planeta treballaran aquest dimecres 19 d'octubre, més que cap altre dia de l'any, per sensibilitzar la ciutadania sobre detecció precoç, reconstrucció i altres reptes clau en càncer de mama.

Detecció precoç

A Catalunya, la malaltia ocupa la primera posició d'un total de 26 localitzacions tumorals en dones i ha suposat gairebé el 29% de tots els casos de càncers en dones del 2021. Així, durant l'any passat es van produir 4.600 nous casos: el 37,5% en dones d'entre 50-65 anys i el 42,2% en dones de més de 65 anys. És veritat que la supervivència relativa al cap de cinc anys del diagnòstic és del 89,1%, però el Departament de Salut insisteix en la importància del programa de detecció precoç del càncer de mama per detectar-lo en etapes molt inicials. En aquestes etapes encara no es pot notar, no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. El cribratge convida a participar-hi per carta a les dones d'entre 50 i 69 anys, per tal que es facin una mamografia cada dos anys, la prova d'elecció per a la detecció precoç. Tanmateix, col·lectius de radiòlegs insisteixen a avançar l'edat a quaranta anys.

La directora de la Unitat Funcional de Patologia Mamària de Sant Pau, la doctora Bàrbara Garcia-Valdecasas, insisteix en el fet que "es tracta d’assolir un diagnòstic ràpid i precís, seguit d'un consens per al tractament més eficaç acompanyat de la mínima morbiditat aconseguint escurçar els intervals diagnòstic-terapèutic, millorar els resultats clínics i aportar una atenció més global i personalitzada". En aquesta línia, destaca que la conscienciació de la població pel que fa al cribratge és alta: "És un càncer molt prevalent, tothom té una tieta, una mare, una cosina, una amiga... que ha patit o pateix un càncer de mama"La cap de la Unitat de Càncer de Mama de Vall d'Hebron, la doctora Cristina Saura, també fa una crida perquè les dones assisteixin a les cites ginecològiques i perquè no tinguin por de consultar a un professional si noten algun canvi de forma en la mama, color, dolor o secrecions.

Reconstrucció

La detecció precoç permet tractar la malaltia en les primeres etapes, quan la radioteràpia pot evitar que les pacients s'hagin de sotmetre a una mastectomia. A Catalunya, cada any es realitzen unes 6.000 cirurgies de càncer de mama: un 75% s'efectuen mitjançant cirurgia conservadora i el 25% restant, per mastectomia. D'aquestes, el 60% de les reconstruccions mamàries es duen a terme de manera immediata. De fet, el 2021 ja es va incrementar la xifra respecte del 2019: de 1.917 a 1.962, mentre que en el primer semestre del 2022 ja se n'han fet 969. Es tracta d'un procés que comença amb el diagnòstic de la neoplàsia de mama i acaba amb la reconstrucció del complex arèola-mugró. 

En aquest sentit, Salut pretén garantir la reconstrucció mamària en un temps inferior a 180 dies. És a dir, inclourà les reconstruccions primàries dins les intervencions quirúrgiques que tenen un termini d'accés garantit inferior a 180 — el temps d'espera mitjà fins ara era de gairebé un any. Es preveu que aquesta ordre s'aprovi abans de finalitzar el 2022 i que entri en vigor a partir de l'1 de gener del 2023, des de quan hi haurà un període d'implementació de sis mesos.

Altres reptes clau

Altres reptes clau que destaquen des de l'Hospital de Sant Pau són generar coneixement nou sobre la malaltia, estudis genètics per millorar el pronòstic i la supervivència, l’abordatge multidisciplinari des de diversos serveis assistencials, els tractaments d’alta precisió i qualitat per aconseguir una major eficàcia i menys efectes secundaris, així com l’acompanyament a les pacients durant tot el procés de la malaltia. És per això que un mocador solidari creat per l'artista Clàudia Valsells servirà per recaptar fons per a programes de recerca a l'Hospital Vall d'Hebron. Però cal no passar per alt l'impacte emocional en les dones amb càncer de mama, per la qual cosa una de les línies de recerca finançades ajuda a un acompanyament psicològic, tractar l'ansietat i el malestar emocional des del diagnòstic.