Coneix alguns dels millors metges cardiòlegs que exerceixen als hospitals públics i privats de Catalunya, segons els experts de l'Instituto de coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada.

Aquesta llista s'ha elaborat en funció de l'activitat assistencial i l'activitat investigadora i docent dels sanitaris, els noms dels quals i els centres es donaran a conèixer al llarg d'aquest 2021 segons cada especialització.

Proves Listado medicos TUIT

Dr. Antonio Berruezo Sánchez
Institut del Cor Quirónsalud Teknon

El doctor Antonio Berruezo Sánchez és especialista en arrítmies de l'Institut del Cor Teknon, i ha liderat i coordinat l'activitat assistencial i científica de la Unitat d'Arrítmies Ventriculars a l'Hospital Clínic de Barcelona durant els últims 15 anys. Aquest cirurgià forma part del reduït grup d'especialistes encarregats de redactar les guies de tractament de les arrítmies cardíaques per a les societats científiques americanes, europees i asiàtiques, i ha escrit al voltant de 200 articles d'investigació en revistes de reconegut prestigi internacional. Ha descrit i desenvolupat nombroses eines diagnòstiques que, avui, s'han adoptat en la pràctica diària en la majoria de les unitats d'arrítmies al món. També és reconegut per la seva activitat en la prevenció i el tractament de la mort sobtada, implant de marcapassos i desfibril·ladors.

La seva trajectòria professional s'ha configurat en diversos centres, com l'Hospital Universitario Puerta del Mar de Cadis, on va exercir com a director de la Unitat d'Arrítmies i del Laboratori d'Electrofisiologia Cardíaca del Servei de Cardiologia entre 2003 i 2005, a més de treballar a l'Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz y a l'Hospital Universitario Ramón i Cajal, ambdós a Madrid.

Dr. Antonio Berruezo

Dr. Josep Brugada Terradellas
Hospital Universitari Sant Joan de Déu, Hospital Clínic de Barcelona, Centre Mèdic Teknon i Barnaclínic+

Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia el 1981 per la Universitat de Barcelona, convertint-se en doctor el 1987. Expert en la Síndrome de Brugada, arrítmies o electrofisiologia, entre d'altres, aquest metge és cap de secció d'Arrítmies a Barnaclínic+ i a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, a més de ser consultor sènior en Cardiologia, Arrítmies i Mort Sobtada a l'Hospital Clínic de Barcelona i exercir en el Centre Mèdic Teknon. El 1992, juntament amb els seus germans Pedro i Ramón, va descobrir una malaltia responsable de la mort sobtada cardíaca, que avui es coneix com la síndrome de Brugada. És especialista en el diagnòstic i el tractament mitjançant tècniques com l'ablació per radiofreqüència de taquicàrdies i arrítmies cardíaques, o en la prevenció de la mort sobtada per implantació de marcapassos, desfibril·ladors i resincronitzadors. La seva trajectòria de més de tres dècades inclou, a més, la publicació de 350 articles originals i 10 llibres. Ha realitzat més de 450 presentacions en diferents congressos i ha organitzat diferents cursos.

Algunes de les seves obres han estat reconegudes amb nombrosos guardons com el Premi Rey Jaime I en Medicina Clínica, el Fritz Acker Award de la Societat Alemanya de Cardiologia o el Premi de l'American College of Cardiology Research, entre d'altres. El Dr. Brugada, a més, compta amb una àmplia experiència en l'àmbit de la investigació, amb més de 20 projectes, i la docència, dirigint diverses tesis doctorals i acompanyant com a mentor nombrosos fellows internacionals en Electrofisiologia i Arrítmies. Ha presidit l'European Heart Rhythm Association (EHRA) i és el responsable d'Electrofisiologia i Arrítmies en el Comitè Científic de la Societat Europea de Cardiologia (ESC). Actualment, participa en més d'una desena d'associacions professionals a nivell nacional i internacional.

Dr. Josep Brugada

Dra. María Elisa Matiello
Hospital Universitari General de Catalunya

La doctora Matiello es va llicenciar en medicina i cirurgia a la Universidad Estadual de Río de Janeiro (1998), i és especialista en cardiologia (2003) i en electrofisiologia i estimulació cardíaca. (2008) Acreditada per l'EHRA – European Heart and Rhythm Asociation, actualment és metgessa adjunta de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital General de Catalunya i de la Unitat d'Arrítmies – Electrofisiologia i Estimulació cardíaca de l'Hospital General de Catalunya.

Del 1998 al 2003 va ser metge interna resident de Cardiologia a l'Institut Nacional de Cardiologia a Rio de Janeiro, Brasil. Del 2004 al 2008 va continuar com a metgessa en Electrofisiologia i estimulació cardíaca a l'Hospital Clínic de Barcelona. Del 2008 al 2009 va estar treballant com a metge adjunta de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital del Mar. Del 2008 al 2011 com a metgessa adjunta al Departament d'Arrítmies Cardíaques (electrofisiologia, marcapassos), de l'Hospital Universitari Arnau de Villanova (Lleida) i des del 2011, és metgessa adjunta del Departament d'arrítmies cardíaques (electrofisiologia, marcapassos) de l'Hospital Clínic de Barcelona i de l'Hospital General de Catalunya.

Dra. María Elisa Matiell

Dr. Xavier Ruyra Baliarda
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol

Aquest metge especialista en Cirurgia Cardiovascular és cap del servei de Cirurgia Cardíaca del Centre Mèdic Teknon —director de l'Institut del Cor Quirónsalud Teknon— i també de l'Hospital Universitari Trias i Pujol de Badalona (actualment en excedència). El doctor Xavier Ruyra és un dels experts més importants en reparació de vàlvules cardíaques, que evita així la seva substitució per pròtesis artificials, i també en cirurgia cardíaca mínimament invasiva i en cirurgia cardíaca sense transfusions, de manera que ha desenvolupat múltiples tècniques quirúrgiques amb mínima agressió per al cor i de ràpida recuperació postoperatòria (programa de cirurgia cardíaca Smart cardiac surgery). És expert en la complexa operació de Ross i en cirurgia de reconstrucció de les cavitats cardíaques.

Compagina la cirurgia amb la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona, on és professor associat de Cirurgia Cardíaca. Ha publicat més de cinquanta articles en revistes especialitzades i diversos capítols de llibres, a més de participar en diverses conferències i congressos a nivell internacional i idear diferents patents en el camp de la substitució valvular. El doctor Ruyra és el president i fundador de CardioDreams, una organització sense ànim de lucre que neix amb l'objectiu d'operar del cor persones sense recursos de països en vies de desenvolupament, promoure projectes de prevenció de salut cardiovascular en la dona, i realitzar formació en l'àmbit de la cirurgia cardíaca.

Dr. Xavier Ruyra

Dra. Marta Sitges Carreño
Institut Cardiovascular de l'Hospital Clínic

La doctora Sitges es va llicenciar en medicina l'any 1993 a la Universitat Autònoma de Barcelona i es va doctorar l'any 2003 a la Universitat de Barcelona. Es va treure l'especialitat en cardiologia (1999), a l'Hospital Clínic de Barcelona (Universitat de Barcelona). La doctora va fer un Fellowship l'any 2000 en el Cardiovascular Imaging Center, The Cleveland Clinic Foundation (Cleveland, USA). Amb més de 20 anys d'experiència, la doctora és especialista en cardiologia esportiva, imatges cardíaques, diagnòstic no invasiu de malalties del cor, malaltia valvular cardíaca (especialment insuficiència mitral i malaltia valvular aòrtica) i en arrítmies cardíaques i teràpia de resincronització.

En l'àmbit de la investigació, Sitges és autora de més de 200 publicacions científiques nacionals i internacionals, autora de més de 25 capítols de llibres, investigadora principal en més de 20 projectes d'investigació, directora de 12 projectes de doctorat i ha participat en més de 200 reunions científiques nacionals i internacionals.

CARDIO Marta Sitges

Dra. Pilar Tornos Mas
Hospital Quirónsalud Barcelona

Llicenciada en medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (1974) amb excel·lent i premi extraordinari. Doctora en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona amb excel·lent Cum Laude i Premi extraordinari (1977). Resident en Medicina Interna i Cardiologia a l'Hospital General Vall d'Hebron, Barcelona (1975-76-77); Resident i Research Associate en el Servei de Cardiologia de la Universitat de Flinders (South Australia) (1978); Metgessa adjunta del Servei de Cardiologia de l'Hospital General Vall d'Hebron, Barcelona, des del 1979; Cap Clínic de Cardiologia de l'Hospital General Universitari Vall d'Hebron des de 1986 i, actualment, és la cap de cardiologia a l'Hospital Quirónsalud de Barcelona.

Com a docent, va ser professora ajudanta de classes pràctiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (els cursos acadèmics: 1978-79, 1979-80, 1980-81, 1981-82, 1982-83); professora encarregada de curs a la Universitat Autònoma de Barcelona (curs acadèmic 1983-84); professora titular a la mateixa Universitat Autònoma de Barcelona (curs acadèmic 1984-85); professora titular per concurs d'oposició des de març de 1986 a temps complet a la Universitat Autònoma de Barcelona i disposa del certificat d'acreditació per a l'accés al Cos de Catedràtics d'Universitat. 17-3-2009.

Al llarg dels últims anys, ha publicat en nombroses revistes especialitzades en cardiologia.

Dra. Pilar Tornos

Dra. Josefa Rafel Rivera
Hospital Universitari Sagrat Cor

La doctora Rafel es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona l'any 1982. El 1999, es va treure el títol d'especialista en Cardiologia. La seva experiència passa pel Consorci Sanitari de Mataró, on va treballar com a metgessa adjunta del Servei d'Urgències (abril de 1989 - setembre 1995), a l'Institut d'Estudis de la Salut Departament de Sanitat i Seguretat Social i com a professora col·laboradora al Seminari d'Actualització en Hipertensió Arterial (desembre 1998). En l'actualitat, treballa a l'Hospital Universitari Sagrat Cor com a metgessa adjunta del Servei de Cardiologia des de gener del 1991, feina que compagina com a metgessa del Servei de Medicina Nuclear, Ergometrías Isotòpiques a l'Hospital del Mar (CRC) des de juny del 2000.

Rafel és especialista en tècniques com l'ecocardiograma Doppler Color, l'ergometria (prova d'esforç) i les ergometries isotòpiques. És, alhora, col·laboradora docent en l'assignatura de malalties de l'aparell circulatori des de 1998 a la Universitat de Barcelona. Ha publicat nombrosos articles i ha participat en congressos i ponències. La doctora Rafel va rebre el premi Jaume Aiguader i Miró 1989, per l'Acadèmia de Ciències mèdiques de Catalunya i les Balears.

Dra. Josefa Rafel

Dr. Josep Lupón Rosés
Hospital Germans Trias i Pujol

És llicenciat en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (1980). Es va doctorar en medicina a la mateixa universitat l'any 1986. La seva residència va tenir lloc del 1982 al 1987 a l'Hospital General Vall d'Hebron. Actualment és el cap de la Unitat d'insuficiència cardíaca a l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Alhora, és professor associat de medicina i els seus principals interessos són la insuficiència cardíaca, els marcadors pronòstics i la telemedicina. Al llarg de la seva trajectòria professional ha estat membre de societats científiques com la Societat Catalana de Cardiologia o la Societat Espanyola de Cardiologia.

Dr. Josep Lupon

Dr. Antoni Bayés-Genís
Institut del Cor del Germans Trias i Pujol

El doctor Toni Bayés-Genís és una eminència en la seva àrea de treball, la Cardiologia. Compta amb una àmplia experiència al sector professional, d'investigació i docent. És llicenciat i doctor en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha creat un total de 8 patents internacionals i col·labora activament amb empreses biotecnològiques. Actualment, és coordinador del Grup ICREC, Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca, un grup d'investigació que destaca per la seva publicació, l'any 2002, de la primera evidència de capacitat regenerativa del cor. El doctor Bayés és també el president de la Societat Catalana de Cardiologia i membre actiu de diverses organitzacions. Ha col·laborat en més de 150 congressos nacionals i internacionals, i ha publicat més de 200 treballs per a la SCI.

Actualment el doctor Bayés-Genís és el director iCor i el cap de Servei de Cardiologia. Compagina la seva activitat professional amb l'academica, com a professor titular en el Departament de Medicina de la UAB.

Dr. Bayes Genis

Dr. Josep Comín Colet
Hospital Universitari de Bellvitge

Actualment el doctor Comín és el cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge. La seva formació comença quan es llicencia en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1992. Va ser resident de Medicina Interna al Regne Unit (Scarborough, NorthYorkshire) 1993-1994; Metge adjunt d'urgències a l'Hospital d'Igualada 1995-1996; Metge resident de Cardiologia. Hospital de Bellvitge 1996-2001; Especialista en Cardiologia a l'Hospital General d'Igualada el 2001; Metge adjunt de l'equip d'insuficiència Cardíaca i Trasplantament cardíac de l'Hospital de Bellvitge el 2001; Adjunt del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar des de novembre de 2001 fins a l'any 2011; Director del Grup d'Investigació Biomèdica en Malalties del Cor de l'Institut d'Investigació de l'Hospital del Mar (IMIM), 2012-2016; Cap de la Secció d'Insuficiència Cardíaca des de 2011 a 2016; Professor Associat del Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2003-2016; Doctor en Medicina Interna per la Universitat Autònoma de Barcelona, 2012 i Vicepresident de la Societat Catalana de Cardiologia, 2012-2014. El doctor Comín va ser membre de la Junta directiva de la Secció d'Insuficiència Cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia, 2007-2012.

La seva activitat professional, transcorre com a facultatiu especialista del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge i Cap Clínic en funcions de la Secció d'Insuficiència Cardíaca Crònica. És el Director del Programa d'Atenció Integrada a la Insuficiència Cardíaca Comunitària de l'Hospital de Bellvitge.

Alhora, el doctor és professor associat del Departament de Ciències Clíniques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona des de 2017, investigador del Grup d'Investigació en Malalties Cardiovasculars de l'IDIBELL i membre del Comitè Editorial de la Revista Espanyola de Cardiologia i de la Heart Failure Association de l'European Society of Cardiology.

Dr. Comin Colet