Un estudi liderat per la Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) ha demostrat que mantenir desperts els pacients connectats a ECMO, una màquina que substitueix temporalment el pulmó, millora la seva recuperació posterior en comparació als que estan sedats. L'oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) és una tècnica que ajuda a la supervivència de pacients amb disfunció respiratòria a les unitats de cures intensives. La màquina substitueix la funció dels pulmons quan ja no funcionen de forma autònoma, per tal de donar-los un descans i l'oportunitat de poder recuperar-se de la patologia que pateixen, com pot ser una infecció. És un procediment complex i els casos més greus poden requerir ECMO fins i tot durant mesos, períodes en què, en molts casos, els malalts estan sedats.

Un treball multicèntric liderat pel grup de recerca en Xoc, Disfunció Orgànica i Ressuscitació del VHIR ha demostrat no obstant que el fet que els pacients amb ECMO estiguin desperts, actius i que facin rehabilitació pot millorar el pronòstic. L'estudi, publicat a la revista Annals of the American Thoracic Society, s'ha fet en col·laboració amb l'Hospital Pitié-Salpêtrière de París, l'Institut Karolinska d'Estocolm i l'Hospital Universitari São João de Porto.

ECMO i la covid

Des de l'inici de la pandèmia, Vall d'Hebron va fer servir l'ECMO en més de 125 pacients amb la covid-19, que moltes vegades estaven sedats. "No obstant, encara que els seus pulmons no funcionin, és possible despertar-los i fer rehabilitació activa perquè l'ECMO permet realitzar l'intercanvi de gasos com en la respiració; a més, es pot ajustar en funció de les necessitats de cada pacient a cada moment i incrementar-lo mentre es fa exercici”, ha explicat el director del programa ECMO d'adult de Vall d'Hebron, Jordi Riera.

Per comprendre els factors que influeixen en el pronòstic dels pacients amb ECMO i els beneficis de l'estratègia de despertar-los, l'equip investigador va dur a terme un estudi amb 120 pacients amb disfunció respiratòria per covid-19 i necessitats d'ECMO durant més de 28 dies. Els resultats van llançar que, entre els pacients que estaven cooperatius i feien rehabilitació i fisioteràpia en algun moment durant el suport amb ECMO, la supervivència als sis mesos era del 78,8 % i requerien menys rehabilitació després de l'alta. En canvi, la supervivència baixava al 41,4 % en els casos més inactius i que estaven sedats.

La importància d'estar desperts

"Si estan desperts, els pacients poden interaccionar amb els seus familiars, cosa que té beneficis cognitius i emocionals. A més, si els professionals sanitaris poden comunicar-se amb el pacient es pot fer un diagnòstic més precís en funció dels símptomes que explica i, per tant, ajustar la teràpia de millor manera”, ha argumentat Riera. En estar desperts, els pacients també poden contribuir a minimitzar complicacions: tenen menys infeccions gràcies a la capacitat de tossir i s'observen menys danys pulmonars associats a la ventilació.

L'estudi va observar també que l'edat més jove del pacient afavoreix la supervivència. Cal destacar que en l'anàlisi només van participar pacients que estaven amb ECMO durant més de 28 dies i que a més tenien perspectiva de millora, ja que la mortalitat és més gran en els casos més crítics les primeres setmanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!