Les xarxes socials són un instrument de comunicació que pot resultar molt útil en unes circumstàncies com les actuals. Serveixen per estar en contacte amb la resta de les persones i són un vehicle de canalització de sentiments col·lectius. Però per a algunes persones poden arribar a convertir-se en una font d'ansietat i pensaments negatius. Quan sorgeixen idees del tipus "no seré massa temps enganxat?" o "no puc deixar de saber què passa amb la vida dels altres" o "sento que el temps que passo a les xarxes és una espècie de forat negre, que absorbeix el meu temps i energia mental i emocional".

El cert és que diversos estudis han relacionat l'ús de les xarxes socials amb més nivells de depressió i ansietat i aïllament. De fet, els amants d'aquestes plataformes tenen el doble de risc de patir aquestes patologies en comparació amb la resta. I els usuaris més joves corren encara més perill, a més de la frustració que els pot produir el fet de no poder gaudir de les circumstàncies que altres persones tenen, encara en aïllament (cases més grans, jardins privats, objectes de lleure...).

Móvil portátil

A més, les nostres activitats online poden interferir amb els nostres patrons de son, que ja de per si estan una mica alterats en aquests dies a causa de la menor activitat física i vida social.

Per aquesta raó, aquests són alguns consells perquè les xarxes socials no dominin les nostres vides.

Establir un horari. Si no es volen deixar les xarxes socials de cop, el millor és establir un horari fix per consultar el dia i cenyir-s'hi. Entre mitja hora i una hora al dia és més que suficient. D'aquesta manera, evitarem asseure'ns davant la pantalla, perdre la noció del temps i que passin les hores.

Evitar que les xarxes socials serveixin com a mitjà d'informació sobre la pandèmia. En aquestes plataformes hi ha informació veraç però també moltes fake news que es propaguen sense control i poden despertar encara més alarmisme del que ja existeix i amb dades falses. Per tant, i per evitar més ansietat de la normal, és millor no consultar aquest tipus d'informació i cenyir-se a la fiable que ofereixen mitjans de comunicació contrastats.

El mateix passa amb la informació mèdica o els trucs casolans per a tota mena de problemes que es poden trobar a les xarxes socials. Qualsevol dubte cal consultar amb un metge.

Facebook

Per tant, l'ús de les xarxes socials s'hauria de concretar en mantenir contacte amb aquelles persones que en aquests dies és impossible veure i no tant en intentar solucionar dubtes. I en tot cas, recórrer al periodisme en què confiem.

Si en no consultar les xarxes socials es presenta una certa ansietat, que pot ser normal, el millor és ocupar el cap amb un altre tipus d'activitats com jocs en família o converses telefòniques. O amb algun tipus d'activitat física o relaxant.