Una clínica pública del Kirguizistan ha hagut de llençar gairebé mil dosis de la vacuna Sputnik V contra la Covid, perquè una persona va desendollar la nevera on estaven emmagatzemades per carregar el seu telèfon mòbil, segons han informat les autoritats.

Les vacunes, que ara són inservibles, formaven part d'un lot de 20.000 dosis que Rússia va lliurar com a ajuda humanitària a aquest país pobre de l'Àsia Central. La campanya de vacunació va començar al març i les injeccions russes són al Kirguizistan més populars que les xineses de Sinopharm.

Entrega Sputnik Tirguizistan

Rússia ha lliurat 20.000 dosis d'Sputnik al Kirguizistan | Ministeri Exteriors rus

L'incident va tenir lloc a l'abril en una clínica pública de Bixkek, però no s'ha fet públic fins aquesta setmana, cosa que ha desencadenat crítiques contra les autoritats. Segons el ministre de Sanitat, Alimkadyr Beyshenaliyev, un treballador de manteniment podria haver estat el responsable de l'error, quan estava buscant un endoll per carregar el mòbil.

"Si la culpa és d'un dels empleats, de la senyora de la neteja o d'una altra persona, la clínica haurà de respondre-hi econòmicament", ha advertit el ministre.

A l'abril, el ministre va aparèixer a la televisió per promocionar l'arrel d'una planta --coneguda perquè és altament tòxica per als humans-- com a suposada cura miraculosa per a la Covid, enmig d'una nova onada d'infeccions. Fins i tot va ingerir davant els periodistes uns glops del suposat remei, que contenia extractes d'arrel d'acònit, una planta de muntanya que conté toxines mortals per a l'ésser humà però que s'utilitza en la medicina tradicional del país. El cert és que el ministre segueix viu.

Kirguizistan viu una tercera onada de Covid-19 i registrava oficialment fins divendres més de 100.000 casos i 1.735 morts, en una població de 6,5 milions de persones.