En el camp de la neurologia, qualsevol avenç que es produeix és sens dubte una fita que pot millorar notablement la vida de milers de persones a tot el món. La prestigiosa revista Nature acaba de publicar un estudi que obre l'esperança a millorar la medicació destinada a les malalties neurològiques, un descobriment que ha estat rebut amb gran alegria per part de tota la comunitat científica.

Els experts que han participat en el treball, liderats per la Universitat de Newcastle, han identificat una manera simple de transportar eficaçment els medicaments al cervell, cosa que podria conduir a millors tractaments, sobretot en les patologies neurodegeneratives.

Mare filla

Els experts, de diferents països, han qualificat la troballa com un gran avenç que permetrà conèixer els secrets sobre com els medicaments poden infiltrar-se al cervell. Els capil·lars sanguinis que es troben al cervell no són permeables a gaires medicaments. De fet, la majoria no poden accedir-hi a causa d'un impediment protector, l'anomenada barrera hematoencefàlica (una barrera de permeabilitat altament selectiva que restringeix el pas de substàncies del corrent sanguini al cervell d'una forma molt més eficaç que les cèl·lules endotelials capil·lars en altres parts del cos).

Per aquesta raó, per a algunes malalties, les opcions de tractament poden resultar fins i tot perilloses. Tanmateix, se sap que alguns virus han trobat maneres d'evitar aquesta barrera i entrar al cervell. Inspirats per aquest tipus d'accions, els científics han descobert que han de crear fàrmacs que utilitzin virus modificats per evitar aquesta barrera i poder accedir als capil·lars cerebrals.

L'equip de científics ha dissenyat unes partícules petites, similars a la mida dels virus, a partir d'un pèptid que pot comportar-se com un portador per al cervell i pot estar ple de medicaments per a injecció intravenosa. Aquest descobriment pot convertir-se en un abans i un després per abordar eficaçment el tractament de les malalties del sistema nerviós central, inclosos els tumors cerebrals i moltes malalties neurològiques com el Parkinson, l'Alzheimer i la malaltia de Huntington.

Els participants en la investigació, que porta més de 10 anys en marxa, asseguren que amb el seu descobriment podran administrar combinacions mínimament invasives a través d'una injecció intravenosa de diversos medicaments, pèptids i teràpies d'àcid nucleic al cervell.

Cadira de rodes

El gran problema dels tractaments actuals és que cal empaquetar els fàrmacs de manera segura i administrar-los mitjançant una injecció al líquid cefalorraquidi, fet que pot comportar risc. Amb aquesta investigació s'ha utilitzat un component pèptid d'un virus que es dirigeix al cervell, que s'ha sintetitzat i modifica lleugerament. Durant un experiment, en afegir-hi aigua, espontàniament va formar una partícula petita i vellosa, que en injectar-la en un ratolí apuntant al cervell, creuava la barrera hematoencefàlica, i va arribar a les neurones i les cèl·lules. 

Els científics diuen que encara queda un llarg camí per recórrer, però que esperen que gràcies a aquestes troballes s'obrin moltes oportunitats per abordar les malalties neurodegeneratives amb teràpies modernes i medicaments genètics més segurs i que no impliquin riscos per als pacients.