L'Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF, per les seves sigles en anglès) ha presentat una demanda contra el Ministeri de Sanitat després de registrar des dels anys 90  més de 350 de casos de reaccions greus per l'ús de metamizol a l'Estat espanyol, també conegut com a Nolotil. La denúncia és més concreta, perquè dels afectats, 45 van acabar morint: 30 eren britànics i 6 irlandesos. És a dir, és un medicament amb efectes molts negatius en especial als habitants de les illes britàniques. Tant és així que el Nolotil està prohibit al Regne Unit, però els seus ciutadans a l'Estat espanyol són susceptibles de ser receptats amb aquest fàrmac sense tenir en compte aquest risc. 

Per què els habitants de les illes britàniques són més susceptibles a patir una reacció adversa al Nolotil? Per començar, l'efecte secundari més perillós i mortal que arrossega l'ús d'aquest, és l'agranulocitosi, una reducció dràstica d'un tipus de glòbuls blancs (els granulòcits). Tot plegat implica que el sistema immune es debilita i és més probable contraure infeccions i sèpsia, totes dues potencialment mortals. Aquest efecte es pot manifestar en tothom, tanmateix, diversos estudis mostren que el risc és molt més elevat en les persones d'origen britànic. 

Segons recull El Español, un estudi del 2021 va arribar a apuntar que els casos d'agranulocitosi entre la població britànica eren entre 80 i 120 vegades més freqüents que en la població espanyola. La presidenta de l'ADAF, Cristina García del Campo, ha denunciat que es recepta aquest medicament contra la voluntat dels pacients: "El que em preocupa més és que se segueix donant a la gent en contra de la seva voluntat. Moltes vegades no ho posa a l'informe", ha sentenciat. 

Objectiu, que es deixi de receptar 

"Sé que molts metges no els donen als britànics i molts farmacèutics es neguen a vendre'l sense recepta. Però segueix havent-hi molts casos, incloent-hi espanyols. Davant d'aquesta vulneració dels drets fonamentals i posar la vida de la gent en perill, havia de demandar", remarca Del Campo, qui ha assegurat que l'objectiu d'aquesta denúncia és que es deixi d'usar aquest fàrmac. No és pas una meta impossible, ja que prop de 40 països ja l'han prohibit. Per exemple, Austràlia, Noruega, Estats Units, Dinamarca, Aràbia Saudita, Pakistan, Suècia i el Regne Unit. Mentrestant a l'Estat espanyol el Nolotil és un medicament supervendes. 

L'ADAF segueix rebent casos de greus per l'ús del metamizol. Ja compta amb 175 entre individus britànics, 71 espanyols i “un parell d'holandesos, alemanys, italians, francesos o belgues”.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!