El dejuni intermitent consisteix a restringir l'alimentació diària a una finestra de 4 a 12 hores i no prendre res més la resta del dia. La majoria dels que segueixen aquest règim mengen en 8 hores i en dejunen 16. Ara, un estudi realitzat amb més de 20.000 adults ha revelat que les persones que limiten la seva alimentació a menys de 8 hores tenen un 91% més de probabilitats de morir de malaltia cardiovascular en comparació amb les que mengen entre 12 i 16 hores al dia.

Els resultats d'aquesta investigació preliminar han estat presentats en les Sessions Científiques 2024 sobre Estil de Vida i Cardiometabolisme d'Epidemiologia i Prevenció de l'Associació Americana del Cor, una reunió anual que se celebra aquesta setmana a Chicago i en la qual es presentaran els últims estudis sobre salut, benestar i estil de vida. "Restringir el temps diari de menjar a un període curt, com de 8 hores al dia, s'ha popularitzat en els últims anys com una manera de perdre pes i millorar la salut del cor" però el cert és que "no es coneixen els efectes a llarg termini", adverteix Victor Wenze Zhong, autor principal de l'estudi i cap d'epidemiologia de l'Escola de Medicina de la Universitat Jiao Tong de Xangai, Xina.

Els perills d'alimentar-se durant menys de 8 hores al dia

Per esbrinar-ho, els autors van fer un estudi amb 20.000 adults, van revisar la informació sobre els patrons dietètics dels participants en les Enquestes Nacionals d'Examen de Salut i Nutrició (NHANES) anuals de 2003 a 2018 i els van comparar amb les dades sobre les persones mortes als Estats Units entre 2003 i 2019. L'anàlisi va trobar que els que s'alimentaven en menys de 8 hores al dia tenien un 91% més de risc de mort per malaltia cardiovascular i també va observar un risc més gran de mort cardiovascular en les persones que patien una malaltia cardíaca o càncer.

Entre les persones amb malalties cardiovasculars, una durada de l'alimentació inferior a 10 hores al dia es va associar amb un 66% més de risc de mort per malaltia cardíaca o ictus. Al contrari, la restricció horària no va reduir el risc global de mort per cap causa, mentre que l'alimentació superior a 16 hores diàries es va associar a un menor risc de mortalitat en les persones amb càncer. "Ens va sorprendre descobrir que els que seguien un horari d'alimentació restringit a 8 hores tenien més probabilitats de morir de malalties cardiovasculars", reconeix Zhong.

"Encara que aquest tipus de dieta ha estat popular a causa dels seus possibles beneficis a curt termini, la nostra investigació mostra clarament que, en comparació amb un horari de menjars típic de 12-16 hores al dia, una menor durada dels menjars no es va associar amb viure més temps", subratlla. En vista d'aquests resultats, per a Zhong, "és essencial que els pacients, sobretot els que pateixen cardiopaties o càncer, siguin conscients de la relació entre un interval alimentari de 8 hores i un risc més gran de mort cardiovascular" i que les recomanacions dietètiques tinguin en compte la salut de cada individu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!