El Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya (SVGE), constituït per epidemiòlegs i viròlegs de tots els territoris, el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) i el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), ha detectat, fins al 28 de febrer, només vuit virus de la grip en la temporada 2020-2021 a tot Espanya.

Concretament, en aquesta temporada, Aragó va notificar el 2020 entre octubre i novembre un virus A(H1N1)pdm09 no sentinella i un virus no sentinella A(H3N2), i Castella-la Manxa tres de la grip tipus B no sentinella en la setmana del 30 de novembre al 6 de desembre. El 2021, Aragó ha informat de dues noves deteccions. Així doncs, des de l'inici de la temporada s'han notificat 8 deteccions de virus de la grip procedents de mostres no sentinella: 4 virus tipus B i 4 tipus A.

Aquestes dades contrasten amb les de la mateixa setmana de l'any anterior, abans de la pandèmia de Covid-19, quan la taxa global d'incidència de grip se situava en 78,9 casos per 100.000 habitants. En concret, l'any passat per aquestes dates s'havien notificat 2.388 deteccions sentinella (realitzades per la xarxa de metges encarregada de notificar els casos) de virus gripals. A aquests cal sumar-n'hi 6.349 no sentinella. És a dir, 8.737 en total.

Advertència de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala en el seu informe setmanal que les actuals dades de vigilància de la grip han d'interpretar-se amb cautela, ja que la pandèmia de Covid-19 "ha influït en els comportaments per sol·licitar assistència mèdica, la dotació de personal/rutines als llocs sentinella, així com les prioritats i la capacitat de la realització de proves en els estats membres".

"Les diferents mesures d'higiene i distanciament social implementades pels estats membres per reduir la transmissió del virus SARS-CoV-2 probablement han contribuït a reduir la transmissió del virus de la grip", justifica l'OMS.

Una situació similar

La situació a Espanya es trasllada també a Europa i a la resta del món. En aquesta setmana s'ha notificat un cas de grip confirmat i ingressat a UCI al Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per la seva sigla en anglès). Des de l'inici de la temporada s'han notificat 11 casos de grip confirmats per laboratori ingressats a l'UCI, dels quals cap no ha mort. En llits hospitalaris convencionals, tanmateix, s'han notificat vuit ingressos, dels quals un, major de 65 anys, ha mort.

L'ECDC assenyala que la temporada de grip a la Regió Europea de l'OMS habitualment ha començat ja en aquesta època de l'any. "Malgrat que s'estan realitzant proves per a la detecció del virus de la grip de forma general i continuada, l'activitat de la grip notificada roman encara en un nivell molt baix", indiquen.

L'informe de l'SVGE d'aquest dijous ressalta que, a nivell mundial, "malgrat la continuïtat en la realització de proves per a grip, fins i tot amb freqüència augmentada en alguns països, l'activitat gripal es va mantenir en nivells més baixos de l'esperat per a aquesta època de l'any". De fet, segons dades de FluNet, de l'1 al 14 de febrer de 2021 es van registrar 382 deteccions de virus gripals entre les 237.021 mostres analitzades.