L'últim any, no han fet sinó augmentar els casos de pacients amb alteracions de la funció barrera cutània, la qual cosa es tradueix en una vulnerabilitat més important davant agents externs com els virus o els al·lergògens, augmentant el risc de patir diferents patologies.

Normalment, aquesta alteració la pateixen persones que pateixen trastorns com a la xerosi o sequedat de la pell i patologies com la dermatitis atòpica, la psoriasi, la ictiosi o l'acne. Són tan freqüents, que s'estima que més de la meitat de la població pateix alguna patologia d'aquest tipus al llarg de la seva vida.

Però segons el Consell General d'Infermeria "en l'últim any i mig, marcatge per la pandèmia, ha suposat un increment dels problemes relacionats amb la pell en part per l'ús continuat de les màscares i gels alcohòlics, però també per l'ansietat i l'estrès generats, ambdós factors amb un clar impacte negatiu a la pell".

La barrera cutània és vital per al correcte funcionament del nostre organisme. Entre altres funcions, ens protegeix davant agents infecciosos com a virus i bacteris, també davant agents químics com la contaminació i davant al·lergògens. Així, més enllà de les manifestacions a la pell, una alteració de la barrera cutània afavoreix, per exemple, les al·lèrgies i l'aparició de patologies respiratòries que poden arribar a ser molt incapacitants, com l'asma.

Els experts, han realitzat un vídeo amb una sèrie de consells per al correcte manteniment de la barrera cutània i les cures que s'han de recomanar a aquests pacients. S'insisteix en qüestions com la hidratació diària i la utilització de fórmules que siguin emol·lients, sobretot quan hi hagi una afectació més important de la pell. Es recomana també que l'aigua del bany o la dutxa sigui temperada i que per assecar-se no es fregui la pell, sinó que es faci mitjançant petits tocs.

S'inclouen així mateix altres recomanacions relacionades, per exemple, amb el tipus de roba, optant per aquella que sigui folgada, transpirable i de cotó.

Es posa èmfasi també en la importància de les ceramides, uns lípids que formen part de la pell humana i que tenen un paper clau per mantenir una bona salut de la pell, així com una aparença lluminosa i fresca. Formen part de la barrera que regula l'intercanvi de líquids entre interior i exterior de la pell, per la qual cosa tenen molt a veure en l'estabilitat i en la capacitat funcional de la mateixa i de la seva permeabilitat, que regula el balanç hidrolipídic cutani i que permet un suficient proveïment d'àcids grassos essencials a la pell.

A més de la pell, les ceramides també formen part de les membranes de totes les cèl·lules del cos i de la mielina, que recobreix la membrana cel·lular de les neurones.