L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat avui en un comunicat la retirada de dues cremes de protecció solar després d'analitzar-les i determinar que incorren en publicitat enganyosa. Els productes en concret són ISDIN Fotoprotector Pediatrics Transparent Spray SPF 50+, que només ofereix protecció "mitjana" i no "molt alta", com s'indica en l'etiquetatge, i Babaria Infantil Spray Protector SPF 50+, que hauria d'estar etiquetat com a SPF 30, perquè només ofereix protecció alta.

playa unsplash

La situació és especialment important, ja que són cremes dirigides a la població infantil, que s'han de protegir del sol de manera especial atesa la sensibilitat de la seva pell. Però, què passa amb la resta de la població? És necessari utilitzar sempre el màxim nivell de protecció o no?

Què significa el factor de protecció solar

En primer lloc, cal tenir en compte que l'acrònim SPF que apareix a les cremes significa 'factor de protecció solar' i sol anar seguit d'un número que és un indicador estàndard dels minuts que el producte protegeix davant el sol. Depenent del temps que cada persona trigui a cremar-se, l'índex augmenta en aquell nombre de vegades el temps que es pot prendre el sol sense que l'afecti. Per exemple, si una persona molt blanca tarda 10 minuts a posar-se vermella, utilitzant un SPF 50 passarien 500 minuts abans de cremar-se. Això sempre en teoria, perquè l'aconsellable és tornar a posar-se crema abans d'aquell temps.

Per tant, pensar que una crema amb factor 50 protegirà més que una de 15 és en realitat un mite, també com pensar que existeixen les anomenades cremes pantalla total, com s'anunciaven fa alguns anys, perquè no existeix una protecció de tal calibre. Els productes amb un índex menor protegeixen igual, però durant menys temps. Per això per a les persones amb la pell més blanca se sol aconsellar utilitzar protector gran i per a les més morenes que es cremen menys, un amb un índex menor.

La recomanació

Encara així, per evitar oblits, i sobretot en el cas dels nens, és més adequat utilitzar el màxim factor de protecció. I, sens dubte, no s'hauria d'esperar tant temps a tornar a aplicar-la, perquè existeixen molts factors que redueixen la capacitat de protecció, com per exemple els banys al mar o la piscina, la suor, les friccions de la roba, les tovalloles, la sorra, la gespa i un llarg etcètera.

piscina unsplash

L'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia recorda que els fotoprotectors mai no s'han de considerar un procediment sense riscos per prolongar l'exposició solar sense patir cremades, perquè encara que els efectes no es vegin a curt termini, poden produir-se carcinomes, melanomes i envelliment. A més, recorden que s'han d'aplicar 15 minuts abans de l'exposició solar i repetir-ho cada 2 o 4 hores. Pel que fa a la quantitat, l'aconsellable són 2 ml o mg per cada centímetre quadrat de pell. Cal tenir en compte que el principal responsable del càncer de pell és la radiació ultraviolada rebuda d'una exposició inadequada al sol i la incidència de melanomes augmenta aproximadament un 10% cada any.