A l'espera de l'evolució de la nova variant òmicron, de la qual el conseller de Salut ,Josep Maria Argimon, ha confirmat que encara no se n'ha detectat cap cas a Catalunya, la sisena onada segueix fent el seu camí a Catalunya. Gairebé tots els indicadors epidemiològics continuen amb la seva expansió, després d'una petita baixada ahir dels ingressats als hospitals. Avui, ja es superen els 600 pacients als centres catalans.  La incidència, que ahir va tornar a arribar als 200 casos per 100.000 habitants a 14 dies per primer cop des de l'agost, segueix creixent ràpidament i la positivitat supera amb escreix el límit establert per l'OMS.

No pugen les UCI 

Si ahir celebràvem una petita bona notícia als hospitals, amb un descens en deu pacients, aquesta alegria ha durat ben poc, perquè avui s'ha registrat l'ingrés de 26 nous malalts, arribant així als 621. Ens hem de remuntar al 16 de setembre per trobar una xifra tan alta. El context, però, era diferent. Llavors els hospitals s'estaven buidant després dels estralls de la cinquena onada i ara tornen a créixer pels de la sisena. Des del Departament de Salut ja han mostrat la seva preocupació per la situació als centres i l'augment de la pressió sanitària. Per altra banda, però, després de molts dies de pujada ininterrompuda, avui no s'ha notificat cop nou ingrés a les UCI. Així, el total de pacients queda fixat als 135 d'ahir.

Avui, els contagis s'han situat per sota de dos mil després de tres dies consecutius per sobre. Això es pot deure al fet que els dissabtes i diumenges es fan molts menys testos que durant entre setmana, fet que provoca una xifra menor de nous positius durant el cap de setmana.  Concretament, en les últimes 24 hores s'han detectat 1.586 nous casos de coronavirus a Catalunya. Ahir, se'n van registrar 2.520, una xifra que no es donava des del passat 11 d'agost, quan se'n van registrar 2.629. De fet, durant aquesta setmana, cada dia la xifra de contagis s'ha situat per sobre del miler. Tot plegat eleva el total de positius des que va començar la pandèmia fins a 1.037.043.

La incidència dels nens 

Per altra banda, la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants també segueix pujant fins a nivells inèdits des de l'agost. Si ahir arribàvem a una IA14 de 200 casos, avui aquesta s'incrementa en 14 punts fins als 214,95. La previsió, tal com ha reconegut en les últimes hores el conseller Argimon és que tant els contagis com la resta d'indicadors continuïn creixent durant les properes dues setmanes. Pel que fa a la incidència a 7 dies, aquesta també puja fins als 127,35 casos.

La incidència és especialment alta entre els nens menors de 12 anys, per qui de moment encara no s'ha aprovat la vacunació, tot i que en les últimes hores l'EMA ha donat llum verda al preparat de Pfizer pels infants d'entre 5 i 11 anys. Segons les últimes dades facilitades per Salut, corresponents al 24 de novembre, la incidència entre els menors de 9 anys era de 212 casos per 100.000 habitants, una xifra significativament més alta que la global, que llavors era de 170,27.

Increment del risc de rebrot 

El risc de rebrot i l'Rt o índex de contagi continuen presentant dues evolucions ben diferents: Mentre que el primer segueix augmentant dia rere dia, el segon indicador presenta una lleugera tendència a la baixa. Concretament, el risc de rebrot ha augmentat en 17 punts: dels 265 d'ahir als 282 d'avui. Si ens fixem en la seva evolució i rebobinem fins al passat diumenge 21, aquest ha crescut dràsticament en només una setmana: llavors era de 207 punts, fet que suposa un increment de 75 punts en total. Pel que fa a l'Rt, aquest indicador avui es troba en 1,34, un 0,01 menys que ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 134 més. Així, tot i que el número es redueix, continua per sobre d'1. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió.

Mentrestant, la taxa de positivitat continua creixent. Ara està fixada en un 5,63%, xifra que ja supera amb escreix el 5%. Aquest és el límit que fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que el considera un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. A principis de novembre, aquest se situava en el 2,93 % i durant la setmana passada es va incrementar fins al 4,45%. 

En les últimes 24 hores s'ha registrat un mort per covid a Catalunya, fet que eleva el total de víctimes del virus fins a 24.115.

75% amb la pauta completa 

L'ampliació de l'obligatorietat del passaport covid ha animat la vacunació, fet que ha provocat que per fi s'hagi arribat a un 75% dels catalans vacunats amb la pauta completa. Mentre la sisena onada entra en expansió, els experts insisteixen en el fet que si no fos per la vacunació, la situació seria molt més dramàtica. Per això, es continua animant a qui no s'hagi vacunat que ho faci per protegir-se contra la covid i protegir la resta de la població

Ara, a Catalunya hi ha 6.042.649 persones amb la primera dosi de la vacuna,5.238.273  amb la segona i 5.946.364 amb la pauta completa, que representen un 76,3%, 66,3% i 75% de la població.

 

A la imatge principal, una infermera durant la pandèmia / Unsplash