Algunes persones han sentit el desig de canviar de ciutat després dels confinaments imposats per la pandèmia del coronavirus. Obrir la finestra i veure ciment i totxana durant els períodes de tancament potser no era la millor manera de poder allargar la vista durant les petites pauses. Alguns han preferit canviar l'estrès i el soroll de la ciutat per poder veure una mica de verd en obrir la finestra i sentir els sorolls de la natura o, si més no, de la tranquil·litat.

Precisament pel desig d'aquestes persones alguns centres d'investigació es van plantejar que tal vegada amb l'arribada de la pandèmia podria començar-se a intuir la fi de les ciutats. Moltes persones han preferit renunciar a la 'comoditat' de la ciutat per la vida tranquil·la d'un poble aprofitant, això sí, l'opció del teletreball. 

Ara bé, una macroenquesta realitzada a ciutadans de París i Londres ha trobat que el desig que es pensava que era molt és possible que no ho sigui tant. El The Guardian recull l'informe del King's College London i la Université de Paris, basat en una enquesta feta entre abril i maig, ha trobat que els tancaments de cafès, bars, restaurants i discoteques o el teletreball no haurien canviat pas tant les ganes dels habitants de marxar de les seves respectives ciutats.

Una enquesta prepandèmica feta el 2019 en les mateixes ciutats els resultats van ser més o menys els mateixos. Hi havia una quantitat de londinencs i de parisencs que volia canviar d'aires, però la gran majoria preferia seguir vivint a la capital. La majoria creu, a més, que les ciutats aniran recuperant a poc a poc els seus serveis. 

montmartre unsplash

Montmartre, París / Unsplash

"La pandèmia ha forçat un canvi en la forma en què vivim les nostres vides, i això ha tingut un impacte important en les ciutats amb oficines que han quedat buides i que s'han fet servir mínimament durant llargs períodes de temps", ha explicat Kelly Beaver, una de les persones que ha fet les enquestes per Ipsos Mori, i que recull el mateix rotatiu. "El declivi de la ciutat no sembla tenir prou en compte les opinions i creences de les persones que viuen allà, la gran majoria està contenta on viu. El futur de Londres i París com a grans capitals sembla segur".

Què diuen les dades?

L'enquesta ha arribat a la conclusió que el 56% dels londinencs estaven contents amb els seus serveis locals, com per exemple, escola, transport i policia. Sembla un aprovat justet, però el cas és que hi ha hagut un augment respecte a les dades del 2019. A París, la cosa canvia, els ciutadans li donen entre un 41% i un 51%.

Les xifres són una mica més altes quan les persones són preguntades per l'àrea local on viuen. Així, a Londres hi ha un 63% de satisfacció mentre que a París és del 59%. Preguntats per si tenien intenció de canviar d'aires, sembla que la cosa està força equilibrada, tot i que un percentatge prou notori s'està replantejant marxar. En el cas dels Londinencs un 43% –fa un parell d'anys eren el 37%– es podria plantejar un canvi en els pròxims cinc anys, mentre que els parisencs en són un 45% –respecte al 44% del 2019–.

londres vistas unsplash

Vistes de Londres / Unsplash

Sigui com sigui, els ciutadans d'ambdues capitals tenen confiança en què es podran recuperar els nivells de ciutats d'abans de la pandèmia entre el 66% dels londinencs i el 57% dels parisencs. 

Caldrà veure com evoluciona l'hivern d'enguany –amb possibles noves variants, confinaments, vacunes i gestió de govern– per esbrinar si els percentatges poden pujar encara més, estancar-se o baixar. 

 

 

Imatge principal: Millennium Bridge, a Londres / Unsplash