A menys d'una setmana per Nadal, la nova variant òmicron ha posat entre l'espasa i la paret tot Europa. Alguns països han optat per un confinament estricte similar al del començament de la pandèmia, com és el cas dels Països Baixos, i d'altres per enfortir les restriccions als no vacunats i accelerar la dosi de reforç, com en el cas d'Itàlia. Aquí, a Catalunya, fins ahir tot eren recomanacions, però el Govern ha limitat en les últimes hores les reunions socials, ha tancat l'oci nocturn i demanarà aplicar el toc de queda d'1 a 6 de la matinada. L'Organització Mundial de la Salut també es mostra molt preocupada davant la nova variant. 

Fins al punt que el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reconegut que la informació que s'està analitzat sobre l'òmicron indica que aquesta variant circula més ràpidament que les anteriors i "és probable que els vacunats i els que s'han recuperat de la covid s'infectin o es reinfectin". Per tot plegat, ha fet una crida a prendre consciència davant aquesta situació, quan falten molt pocs dies per a les celebracions de Nadal, i ha indicat que el més assenyat és cancel·lar els dinars i sopars, i "celebrar la vida demà" que "fer celebracions avui i estar de dol demà". 

Extremar la prudència 

"La situació és molt seriosa i estem molt preocupats", ha remarcat Adhanom sobre la nova variant, tot i que també ha explicat que sembla que aquesta causa una variant més moderada que la delta, que encara és la predominant arreu del món. Per tot plegat ha demanat ser extremament prudents" les setmanes vinents i evitar esdeveniments on hi hagi molta gent, ja que aquests podrien esdevenir en propagadors del virus. 

Estan a punt de complir-se dos anys des que l'OMS va rebre la primera notificació sobre casos d'una pneumònia de tipus desconegut detectats a la Xina. Estaven causats per la covid-19, que ha provocat fins ara 5,5 milions de morts i 272 milions de casos arreu del món. 

Terceres dosis?

Per altra banda, des de l'OMS també han advertit que per acabar amb la fase aguda de la pandèmia s'haurà de resoldre un dels grans problemes derivats de la vacunació: la desigualtat entre països pel que fa a l'accés a les eines contra la covid. Per això ha apuntat que l'objectiu ha de ser que a mitjans del 2020 s'hagi vacunat un 70% de la població de cada país. Aquesta, de fet, era una fita que s'havia plantejat per al 2021, però no s'ha complert. 

Per tot plegat, tot i que els experts de la institució no s'han posicionat en contra de les dosis de reforç contra la covid ni neguen el paper important que tenen, han recordat que la decisió dels països rics d'oferir-la a tota la seva població adulta juga en contra del fet que els grups de risc als països pobres puguin tenir accés a les vacunes per una primera o segona dosi. 

Ara bé, el 80% dels malalts hospitalitzats per covid són persones que s'han vacunat, segons dades de la mateixa organització, i els estudis conclouen que hi ha una reducció de la immunitat entre les persones vacunades quan han passat sis mesos des de la punxada. 

A la imatge principal, una infermera analitza testos de coronavirus / Europa Press