El coronavirus va comportar, al principi, molta escassetat de guants i material mèdic per fer front a la pandèmia que s'estenia ben de pressa per tot el món. Ara s'ha descobert que bosses enormes de brossa plenes de guants bruts, usats i alguns tacats de sang han reposat i reposen en diversos magatzems de Bangkok. A prop, un ribell ple de tinta blava i alguns guants que sobresurten. 

Segons una investigació de la CNN, les autoritats tailandeses haurien informat que diversos treballadors migrants farien servir aquests mecanismes per intentar que els guants semblessin nous. Malgrat que la informació sigui d'ara, les autoritats del país ho haurien descobert el passat mes de desembre. 

La cadena nord-americana destaca que hi ha molts magatzems d'aquesta mena que encara estan actius a Tailàndia, intentant beneficiar-se de la demanda de guants de nitril de grau mèdic que encara tenen una demanda molt alta des que va començar la crisi del coronavirus. Després de tenyir-los, els empaqueten per exportar-los a altres països. Segons sembla, l'escassetat d'aquest tipus de guants podria tardar anys a desaparèixer. 

La CNN hauria descobert que durant mesos desenes de milions de guants de nitril falsificats i de segona mà han arribat als Estats Units, segons els registres d'importació i els distribuïdors que han comprat els guants, i això és només la punta de l'iceberg. Els experts, segons destaca el mateix mitjà, constaten que aquest món està ple de fraus. Segons sembla "està entrant una gran quantitat de productes defectuosos", es pot llegir a l'article. "Un flux interminable de guants bruts, de segona mà i de mala qualitat que ingressen als EUA. I les autoritats federals ho estarien començant a entendre". 

Risc potencial

Malgrat tot, les autoritats estarien lluitant per controlar el comerç il·lícit, en part perquè les regulacions d'importació d'equips mèdics de protecció es van suspendre temporalment durant la pandèmia i encara segueixen suspeses. Ara bé, tot plegat representa un risc potencial per als treballadors d'atenció mèdica i pacients de primera línia. 

La investigació ha sortit a la llum aquesta setmana, però una empresa ja havia informat entre febrer i març que li havien arribat guants de menys qualitat o visiblement bruts d'una empresa de Tailàndia. Tot i això, l'empresa va seguir enviant guants. 

El problema de tot plegat, és que els guants gairebé són produïts del tot al sud i est d'Àsia. A principis del 2020, amb la pandèmia, la demanda dels equips de protecció personal (EPI) es va disparar i també la demanda de guants.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es posa uns guants / Unsplash