Les dades epidemiològiques demostren que òmicron és la variant més contagiosa de la covid que s'ha vist fins ara. Els casos s'han disparat arreu del món, amb rècords de positius que se superen dia rere dia. Amb tot, això no l'ha convertida en més greu i amb unes xifres esfereïdores de contagis (ahir se'n van registrar 50.000 només a Catalunya), els hospitals s'han anat omplint, però sense arribar a un punt de saturació. Des que es van detectar els primers casos al sud d'Àfrica, la nova soca s'ha escampat molt ràpidament per la resta del planeta. De fet, segons ha informat en les últimes hores l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els casos de covid-19 associats a òmicron, ja representen un 90% dels analitzats als laboratoris de tot el món. Així, 9 de cada 10 contagiats de covid tenen aquesta variant òmicron. 

Segons ha detallat l'OMS en el seu informe epidemiològic global, dels 372.000 espècimens analitzats per la xarxa global de laboratoris GISAID en l'últim mes, és a dir des de les festes de Nadal, quan més casos s'han registrat, es va detectar òmicron en 332.000 casos, un 89,1%. Així, la variant delta, que era la majoritària abans de l'arribada de l'última soca, es confirma en només un 10,7% dels casos (1 de cada 10). Segons va informar fa uns dies el doctor Antoni Trilla, aquesta situació es traduïa als hospitals amb un 20% de malalts d'òmicron a les UCI per un 80% de la delta, fet que demostra la seva menor gravetat. En canvi, a planta, eren majoria els pacients amb la nova variante. 

L'informe de l'OMS també indica que diversos països han detectat augments en una subvariant d'òmicron, la BA.2, que ha generat preocupació entre els científics en ser més difícil de detectar pels tests. Amb tot, l'organisme ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat, explicant que la immensa majoria de casos actuals pertanyen a la subvariant BA.1, un 98,8% dels positius, concretament, que no presenta aquesta característica. 

Menys greu? 

Sobre la menor gravetat d'òmicron, l'OMS reitera en el seu document que efectivament "sembla haver-hi un risc més baix de malaltia greu i mort" entre els infectats d'aquesta variant. Ara bé, la gran pujada dels casos, a Espanya per exemple ja s'ha arribat als 9 milions de contagiats des de l'inici de la pandèmia, i a Catalunya als 2, ha provocat un augment sobre la pressió als sistemes de salut.  Ahir, la doctora Magda Campins alertava en una entrevista a ElNacional.cat, que l'elevat nombre de pacients a les UCI no hauria de permetre relaxar les restriccions, com ha aprovat el Govern. 

Quin motiu ha trobat l'OMS per aquest augment tan elevat dels contagis que ha provocat aquesta nova onada? Segons l'organització, seria la seva capacitat per aconseguir evadir la immunitat que en teoria aportaven les vacunes i els anticossos en les persones que s'havien recuperat. Amb tot, les vacunes també haurien resultat clau perquè la pressió sanitària no hagi augmentat al mateix ritme que ho feien els casos. L'OMS també apunta que òmicron genera més casos asimptomàtics que variants anteriors, fet que pot haver ajudat a la seva expansió: molta gent no s'ha adonat que el tenia i ha continuat fent vida normal, escampant el virus.