El coronavirus continua en retrocés a Espanya. En una jornada en què s'ha assolit un altre mínim de contagis diaris des del mes de juliol de l'any passat, quan encara vivíem sota els efectes del confinament estricte del primer estat d'alarma, la pressió sanitària continua alleugerint-se, amb els hospitals cada dia més buits de pacients covid, també en pacients crítics. Per altra banda, però, tot i que un dels indicadors més importants, la incidència acumulada, continua en descens, en algunes autonomies s'hi ha registrat un lleuger increment. 

En l'última actualització de dades de la pandèmia, el ministeri de Sanitat ha notificat només 2.037 nous contagis de covid en les últimes 24 hores. Es tracta de la xifra més baixa de positius diaris des del 29 de juliol. El retrocés de la pandèmia durant el passat mes de setembre ha provocat que s'hagin registrat xifres mínimes de contagis a l'estat des de fa 14 mesos. Amb els 2.037 d'avui, Espanya frega els 5 milions d'infeccions per coronavirus, ja que des del març de 2020 se n'han registrat 4.961.128. 

Pressió als hospitals 

L'ocupació dels hospitals espanyols continua reduint-se. En les últimes 24 hores s'ha aconseguit la fita de reduir l'ocupació als centres per sota del 2% (1,99%). Per altra banda, la pressió a les UCI també es redueix en tres dècimes fins al 7,45%. Ara mateix, hi ha 2.403 persones als hospitals i 675 a les unitats de cures intensives, 113 i 28 menys que ahir, respectivament. 

Pel que fa a la mortalitat, en les últimes 24 hores han perdut la vida fins a 48 persones a causa del coronavirus, fet que eleva la xifra total de víctimes mortals a 86.463. D'aquestes, 112 han tingut lloc durant l'última setmana. 

Incidència en lleuger ascens 

En l'últim dia, la incidència acumulada ha seguit amb el seu descens, situant-se als 58 casos per 100.000 habitants a 14 dies. Tot i que aquest indicador, essencial per entendre l'evolució de la pandèmia, es redueix, ara ho fa a una velocitat molt més lenta que en setmanes anteriors. En les últimes 24 hores, per exemple, només ha baixat en 1 punt. Pel que fa a l'acumulació de casos a set dies, avui la incidència es fixa en els 25,81 contagis. Si la tendència es manté, divendres que ve estaríem fregant una incidència de 50 casos per 100.000 habitants a 14 dies, la que Sanitat situa com a frontera d'un risc baix per covid. 

Tot i que aquest és un bon motiu per ser optimista, la tendència ha canviat en algunes autonomies, entre les quals, Catalunya. En aquestes, durant els últims dies s'ha registrat un lleugeríssim increment d'aquest indicador que no suposa cap motiu per a l'alarmisme, però que és important tenir en compte. En canvi, d'altres com Galícia, amb 37 casos, van camí a assolir la situació de nova normalitat, on ja fa dies que Astúries espera la resta de regions. 

79,5% amb primera dosi 

Mentre els indicadors ens donen una alegria dia rere dia, no passa el mateix amb el ritme de vacunació, que des del passat mes d'agost s'ha alentit dràsticament. Tant el ministeri de Sanitat com el departament de Salut confiaven en revertir aquesta situació el mes de setembre, una situació que finalment no ha acabat succeint. En les últimes 24 hores s'han posat 69.668 vacunes, lluny del rècord de dosis inoculades en un sol dia, fixat en les 765.399 notificades el 2 de juliol. 

Cada dia d'aquesta setmana s'han posat més segones dosis que no pas primeres, fet que ha provocat que el percentatge de persones vacunades amb una dosi i el de la pauta completa es vagin apropant. Ara mateix, hi ha 37.702.384 persones amb la primera vacuna i 36.667.138 amb la pauta completa, que representen un 79,5% i un 77,3% de la població espanyola, respectivament. Aquesta setmana, s'ha arribat a la fita d'administrar més de 70 milions de preparats. 

Aquest total de la població inclou els menors de 12 anys, a qui de moment no se'ls està protegint contra la covid, ja que no hi ha cap vacuna autoritzada per a infants d'aquesta edat. Si es té en compte l'anomenada població diana, és a dir, els majors de 12 anys, el percentatge puja. De les 42.119.827 persones, un 89,5% ja porta la primera dosi i un 87,1% la pauta completa. 

A la imatge principal, dues infermeres atenen un pacient covid a la UCI de l'Hospital del Mar / Carlos Baglietto