Quant de temps dura la covid a l'aire? Precisament aquesta pregunta ha estat motiu d'investigació des de l'inici de la pandèmia. Ara, un estudi demostra que el virus perd el 90% de la seva capacitat per infectar passats uns 20 minuts a l'aire. La pèrdua més gran, però, es produeix durant els primers cinc minuts. Aquesta troballa emfatitza que la transmissió es produeix en distàncies curtes, per tant continuen sent fonamentals les mesures com la distància social i l'ús de les mascaretes. 

L'atenció s'ha centrat en els espais mal ventilats i en la transmissió aèria "al llarg de molts metres o a través d'una habitació" quan "el risc més gran d'exposició és quan estàs a prop d'algú". D'aquesta manera ho ha explicat al diari The Guardian l'autor principal de l'estudi —pendent de ser revisat— el professor Jonathan Reid, director del Centre d'Investigació d'Aerosols de la Universitat de Bristol, al Regne Unit.

El risc real de contagiar-se en un bar

Així, el risc més important de contagi en espais tancats com bars és més aviat de qui s'està acompanyat perquè s'hi està més a prop i sense mascareta que la resta de gent desconeguda amb la qual es comparteix espai. Reid no nega que pugui, però, produir-se una infecció a distància tot i que exposa que "quan agafes distància no només es dilueix l'aerosol, sinó que també hi ha menys virus infecciós perquè el virus ha perdut infectivitat", recull el mateix diari britànic. 

Els investigadors de la Universitat de Bristol han desenvolupat una tecnologia que permet simular el que li passa a l'aerosol durant el procés d'exhalació. Tal com recull també el 20 Minutos, amb aquesta tècnica s'ha pogut determinar que les partícules virals que es troben fora de les condicions humides i riques en diòxid de carboni dels pulmons, perden aigua i s'assequen.

Una altra cosa que s'ha descobert és que a nivells més baixos de CO2, la transmissió és més lenta i limita la capacitat del virus per infectar. 

Què passa en una oficina?

L'estudi que recull també el 20 Minutos, destaca que si la humitat és inferior al 50%, com podria ser per exemple en una oficina, el virus perdria al voltant de la meitat de la seva infectivitat en cinc segons. La resta s'aniria perdent de forma més lenta i constant. En canvi, si la humitat és del 90%, com per exemple, en una dutxa, un 52% de les partícules continuaven presents després de 5 minuts i només un 10% es mantenien passats els 20 minuts. Passats aquests 20 minuts, no hi havia diferències. 

 

Imatge principal: dues persones se saluden amb el colze i amb mascareta / Unsplash