Les UCI catalanes es buiden a poc a poc de malalts de covid-19 i en la darrera jornada s'ha notificat que per primer cop en mesos hi ha menys de 100 crítics per coronavirus, concretament 97. Les hospitalitzacions a planta per malalts de covid també han baixat en les últimes hores, han passat de 358 ingressats a 344. El sistema sanitari es destensa després d’una cinquena onada que l'ha colpejat amb especial duresa. 

La mortalitat també continua a cotes molt baixes. Seguint l'estela dels últims dies Salut ha notificat dues defuncions

Tímid descens

Els indicadors epidemiològics cauen lleugerament en les darreres hores. Són canvis mínims, però amb tendència a la baixa. Després d'un descens molt ràpid quan es va superar el pic de la cinquena onada, el seu descens s'ha estancat a poc a poc, amb petites exempcions. 

El nombre de contagis diaris és l'indicador que s'ha mantingut més fidel al seu descens. Els darrers dies els contagis han seguit per sota dels 1.000 casos diaris i el dia d'ahir no va ser una excepció. Salut ha notificat que en la darrera jornada hi ha hagut 374 nous contagis. 

El risc de rebrot es manté per segon dia consecutiu per sota dels 50 punts, concretament en 43 punts. També s'ha registrat un lleuger descens de l'Rt, un dels indicadors que les darreres setmanes han estat més volàtil. Actualment se situa en 0,80 punts, 4 centèsimes menys que la jornada anterior. 

Respecte a la incidència acumular a 14 dies, aquesta segueix registrant cada cop menys caos. Concretament ha passat de 57,96 casos per cada 100.000 habitants a 56,08 casos. 

Resistència a la vacunació

La campanya de vacunació ha entrat a una fase difícil després de superar el 70% de la població catalana vacunada. Amb totes les franges obertes i les màximes facilitats per rebre la vacuna contra la covid encara hi ha població que es resisteix, per desconfiança o per negació. 

Per això la campanya de vacuna fa dies que ha deixat enrere les altíssimes xifres diàries de vacunació que van marcar la tònica dels primers mesos. Sense anar més lluny, en les darreres hores s'han administrat 2.187 primeres dosis i 3.049 segones dosis. 

Pel que fa a la tercera dosis, que s'està administrant aquestes setmanes a gent gran que es troba en residències o persones amb una situació immunodeprimida compromesa, es registren xifres altes de vacunació amb gairebé 70.000 catalans que ja la tenen. A finals d'octubre, també començaran a rebre-la, progressivament, totes les persones majors de 70 anys.

 

 

Imatge principal: Dos sanitaris preparen les vacunes a un centre de vacunació massiu a l'Hospitalet / Salut