Durant tota aquesta setmana, Catalunya ha registrat més de 20.000 positius cada dia. Aquesta explosió de contagis que va començar després de Nadal s'ha frenat avui en sec, ja que se n'han detectat 8.117. La baixada sobtada de contagis es deu al fet que es corresponen a la jornada d'ahir, dia de Cap d'Any, dia festiu en que es van fer menys proves que en un dia normal. Per altra banda, la resta d'indicadors continua pujant, especialment els ingressats després d'una petita treva. Tot plegat ha fet que haguem passat unes festes de Nadal de nou marcades per les restriccions i amb la vista posada a les cavalcades de Reis, on Ses Majestats també hauran de portar mascareta. 

Tots els estudis que s'han fet fins ara respecte la variant òmicron apunten cap a la mateixa direcció: és molt contagiosa, fet que a Catalunya s'ha fet evident amb aquesta ràpida explosió de contagis que s'han duplicat d'una setmana per l'altra, però també menys greu. Això s'ha traduït amb que tot i aquesta pujada generalitzada dels indicadors, els hospitals encara no s'hagin vist desbordats, també gràcies a l'efecte de les vacunes.

79 ingressats més 

Avui però, encara lluny del pic d'ingressats i pacients crítics que es va donar el gener de l'any passat, el total d'ingressats a patit una important pujada. Després que ahir es reduís en 20 malalts, avui ha augmentat en 79 ingressats i 10 nous pacients a les UCI, que eleven el total d'ingressats fins a 1.671 i 433, respectivament. 

En les últimes 24 hores, que fan referència al dia de Cap d'Any, s'han detectat 8.117 positius. Aquesta continua sent una xifra molt alta, però bastant  per sota de les que es van registrar durant la setmana. Caldrà veure si aquest fet es deu únicament a que ahir era festiu i per tant es fan menys tests o si realment és una nova tendència a la baixa, ja que dissabte també es van notificar menys casos que en dies anteriors. 

Durant aquests dies també s'ha incrementat el número de morts que, lluny de les xifres que es registraven quan no hi havien vacunes, si que han estat més altes que en les últimes setmanes. Avui, però, Salut no ha notificat cap defunció per covid i la xifra total de víctimes mortals queda fixada a les 24.623. 

Augment de (gairebé) tots els indicadors

Aquests contagis de rècord per la variant òmicron, que ja representa els 100% dels nous positius que es detecten, també ha provocat un augment exponencial de la resta dels indicadors. Per exemple, avui la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants creix fins als 2.397,13 casos. A més, no presenta una evolució gaire favorable, ja que la incidència acumulada a 7 dies és més de la meitat que la de 14 (1.586, concretament). Si es manté aquesta tendència, la setmana vinent estarem molt per sobre dels 3.000 casos d'incidència. Aquest indicador és especialment elevat entre els joves d'entre 20 i 29 anys, mentre que es manté molt més controlat en els grups d'edat més avançada. 

El risc de rebrot segueix el mateix camí que la incidència i també va batent el seu propi rècord un dia rere l'altre. Concretament, avui ha superat el llindar dels 4.000 punts i se situa ja en 4.215. Aquest indicador s'ha duplicat en només una setmana: per Sant Esteve era de 2.029 punts. En canvi, l'Rt o índex de contagi si que baixa lleugerament, de l'1,87 d'ahir a l'1,81 d'avui: cada 100 persones en contagien 181 més. Les autoritats sanitaries recomanen mantenir aquest indicador per sota d'1 per tenir controlada la pandèmia. 

Un dels indicadors que també supera tots els límits que estableix la OMS és la taxa de positivitat, ja que recomana que estigui situada per sota del 5% i avui a Catalunya és del 24,99%. 

Continua la vacunació 

Enmig de tot aquest augment de les dades epidemiològiques i dels contagis, la vacunació no s'atura. Animada per les terceres dosis, el passaport covid i la vacunació dels infants, durant aquest mes de desembre la campanya ha tornat a agafar ritme, però en dies festius es posen molt menys dosis. Concretament, ahir 1 de gener es van inocular només 19 primeres dosis, 52 segones i 466 terceres.

Catalunya comença l'any amb més de 6 milions de persones amb la pauta completa contra la covid i gairebé 2 amb la dosi de reforç. 

A la imatge pirnciapl, infermeres de l'Hospital del Mar, a Barcelona / Carlos Baglietto