Comença el pont de la Puríssima i els contagis per covid-19 segueixen a l'alça a Catalunya. Per tercer dia consecutiu els nous casos superen els 3.000 mentre es manté la pressió hospitalària. La mobilitat i una major interacció social durant aquests dies festius preocupa a les autoritats sanitàries, en un moment en què tots els indicadors estan a l'alça i amb l'amenaça de la nova variant òmicron. Un dia més, i a conseqüència de l'extensió del passaport covid, se superen les 21.000 dosis administrades en un sol dia.

Per tercer dia consecutiu, els contagis estan per sobre dels 3.000, un registre que no es veia des de principis del mes d'agost. El Departament de Salut ha informat de 3.481 nous casos de covid i ja són 1.053.076 els reportats des que va començar la pandèmia el març del 2020. Amb l'augment de casos es dispara la incidència acumulada i ja són 295,41 els casos per cada 100.000 habitants a catorze dies, vint punts més que la jornada anterior. Quant a l'índex de positivitat, aquest també segueix pujant. El 6,69% dels tests d'antígens i PCR dona positiu, quan fa quinze dies eren el 4,19. L'OMS considera que una epidèmia està fora de control quan aquest índex està per sota del 5%.

Indicadors a l'alça

El risc de rebrot segueix pujant i ja se situa en els 378 punts, 18 més que el dia anterior, mentre que el risc de contagi (Rt) baixa lleugerament fins a l'1,31. Salut ha informat de set noves morts a causa de la covid, fet que eleva a 24.156 les persones que han perdut la vida pel coronavirus. 

La pressió hospitalària, un dels indicadors que tenen en compte les autoritats sanitàries per adoptar restricció, es manté similar al de la jornada anterior. Els pacients ingressats als hospitals són 704, nou menys que el recompte anterior. Per contra a les unitats de cures intensives s'han registrat tres nous ingressos, i ja són 168 els malalts crítics atesos. Fa dues setmanes només hi havia un centenar de crítics.

Més vacunacions

La vacunació, en paral·lel, segueix a l'alça a conseqüència de la necessitat de presentar el passaport covid per accedir a restaurants, bars, gimnasos i residències. Al llarg del divendres, segons Salut, es van administrar 5.741 primeres dosis, 9.291 segones dosis i 6.633 terceres dosis. En total hi ha un 75,2% de població amb la pauta complerta, el 84,4% en el cas dels majors de 12 anys.  El nombre de vacunes administrades és gairebé tres vegades superior al de fa tres setmanes. Salut, davant l'allau de persones que es presenten als centres de vacunació recomana sol·licitar cita prèvia.

La pressió als hospitals

Els contagis van a l'alça i els ingressos als hospitals també, encara que no amb la mateixa intensitat. L'impacte de la sisena onada als hospitals arriba de manera més lenta que en anteriors gràcies a la vacunació, que actua com una muralla i evita ingressos. Ho han destacat, en declaracions a l’ACN,  els coordinadors covid-19 de l'Hospital del Mar i de Sant Pau, Juan Pablo Horcajada i Pere Domingo, que adverteixen que l'augment es produeix a l’inici del pont i amb Nadal a prop. En paral·lel, els hospitals registren més pressió a Urgències per patologies no covid lligada al fred. En aquest context, molts centres catalans han començat a aplicar restriccions en les visites, però la majoria mantenen l'activitat programada, si bé a hospitals de Girona, Figueres i Palamós s'han suspès operacions.

 "L'increment de casos és lent, però ja no para", assegura el doctor Horcajada. A l'Hospital del Mar, a Barcelona, aquest dijous hi havia 12 pacients a planta i 8 a les UCI per covid i cada dia es comptabilitza un o més ingressos. Fa menys d'un mes, n’hi havia quatre pacients i pràcticament no hi havia nous ingressos. "Hi ha un canvi i la tendència és de pujada d'ingressos i a Urgències. El que no sabem és fins on pujarà la sisena onada", constata el coordinador covid-19 de l’Hospital del Mar. A la novena planta de l'hospital, de Malalties Infeccioses, la majoria de pacients hi estan ingressats pel coronavirus, però encara no s'ha convertit en una planta exclusivament de covid-19, si bé preveuen que ho acabi sent en els pròxims dies i que n'hagin d'obrir una segona.

La situació a Sant Pau

La situació és molt similar a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, on fa dues setmanes hi havia 4 pacients amb covid i ara, 26, 9 dels quals a les unitats de semicrítics o crítics. "Aquesta és la situació abans de començar el pont, que esperem que no signifiqui un increment de casos en els pròxims dies", diu el doctor Domingo. Amb tot, assenyala que l'increment constant d'ingressos no és ara com ara "explosiu", com ha passat en anteriors onades. El doctor Domingo indica que el 60% dels pacients ingressats estan vacunats, són persones grans o immunodeprimides. Per contra, a l'Hospital del Mar, la majoria de pacients no estan vacunats i tenen entre 40 i 60 anys; hi ha algun pacient gran que encara no havia pogut rebre la tercera dosi i algun pacient immunodeprimit.

 

Imatge principal, el nombre de proves per detectar la covid-19 s'ha disparat en les darreres setmanes / EP