En un context de rècords de contagis de coronavirus (ahir es van fregar els 24.000 en un dia) per la variant òmicron, a Catalunya s'ha batut un altre rècord aquesta setmana. Durant els últims 7 dies, 1 de cada 100 catalans s'ha encomanat de la covid, segons reflecteixen les dades del Departament de Salut, una xifra que no s'havia assolit mai en cap moment de la pandèmia. Concretament, entre el 18 i 24 de desembre, que es corresponen als últims set dies amb dades consolidades, es van detectar 78.586 positius, una xifra que supera en més de mil persones l'1% del total de la població de Catalunya, que està fixada als 7.716.760 habitants. 

tuit biocom

Així ho ha alertat el grup d'investigació científica de la Universitat Politècnica de Catalunya, BIOCOM. "Catalunya arriba per primera vegada a detectar l'1% de la població infectada en una setmana (IA7 de 1000). Els dies vinents veurem si es pot aconseguir amb les restriccions no arribar al 3% d'infectats cada setmana", han explicat en un fil de Twitter. "Detectar més de 200.000 casos setmanals pot ser difícil, cal estar atents a positivització per veure si s'enfila fins 50%. Recordem que aquesta pujada de casos òmicron trigarà uns dies a arribar als hospitals. Encara no sabem en quina proporció, tot i que s'espera menor que delta", han alertat des del perfil de BIOCOM.

30.000 casos diaris? 

Un dels membres d'aquest grup d'investigadors, Enric Álvarez Lacalle també advertia ahir que les previsions és que el rècord registrat ahir de gairebé 24.000 contagis se superi durant els dies vinents i  acabem arribant als 30.000 en un dia. "Totes les previsions de la variant òmicron es compleixen... ara veurem si les mesures i terceres dosis aconsegueixen aturar els casos per sota dels 50.000 en dies laborals, i no superem els 250.000 casos setmanals", ha reflexionat Álvarez Lacalle. 

tuit omicron

La variant òmicron ha suposat un daltabaix en l'evolució de la pandèmia, quan aquesta ja semblava gairebé controlada i es començava a veure la llum al final del túnel. Aquesta soca, molt més contagiosa i alhora menys greu, ha coincidit amb l'època nadalenca, un dels moments de l'any en què més interacció social es produeix. El passat 29 de novembre, tot just fa un mes, es va confirmar el primer cas de la variant a l'Estat espanyol, i des de llavors la situació epidemiològica ha canviat radicalment. 

Evolució en l'últim mes

Tots els indicadors de la pandèmia han augmentat exponencialment des de fa un mes, quan ja estaven en fase d'expansió. A Catalunya un dels que ha patit un sotrac més gran és el risc de rebrot, que ha augmentat en 2.021 punts dels 325 punts de llavors als 2.526 d'avui. Només ahir, va créixer en 500 punts. La incidència acumulada, una de les dades que millor funcionen per veure l'evolució del virus, ha passat de 245 casos, una xifra prou alta comparada amb les de setmanes anteriors, però lluny dels 1.513,37 casos per 100.000 habitants a 14 dies que tenim actualment. 

Per altra banda, tot i que aquesta variant és més contagiosa (192.057 nous contagis en l'últim mes), els experts insisteixen a recordar que és menys greu. Aquest fet provoca que l'augment inaudit dels contagis no s'hagi traduït també en els hospitals. Amb tot, la pressió ha augmentat aquest últim mes: hi ha 843 ingressats més que el 29 de novembre i 263 pacients més a les UCI.  

Tot i que aquestes són unes xifres altes, segueixen lluny del pic que es va donar gairebé fa un any. El 24 de gener hi van arribar a haver 3.038 ingressats i el 2 de febrer 731 malalts a les unitats de crítics. 

A la imatge principal, un test d'antígens / Europa Press