Enmig de l'allau de males notícies, l'actual situació d'emergència té, com a mínim, una derivada positiva i de profit: l'oportunitat de reconciliar-se amb la humanitat a través d'iniciatives altruistes i filantropes. Des de l'inici de l'estat d'alarma fa més d'una setmana, homes i dones d'arreu de l'Estat treballen en xarxa per elaborar material bàsic per als hospitals per combatre la pandèmia del coronavirus. Es diuen Coronavirus Makers, un exèrcit de ciutadans anònims que manufacturen i fabriquen amb impressió 3D, sota la coordinació d'uns delegats que centralitzen la rebuda i distribució del peces com viseres de protecció, respiradors o manetes per obrir amb seguretat portes d'hospitals. 

 

El moviment maker aglutina persones destres en el món virtual -enginyers, informàtics, tècnics-, que treballen des de casa seva. La seva filosofia es basa el coneixement lliure, en el Do it yourself i l'apliquen, sobretot, a activitats de robòtica, metal·lúrgia, impressió 3D o fusteria. Davant l'emergència i veient la saturació que viuen els hospitals espanyols, el col·lectiu s'ha activat per crear objectes útils per al personal sanitari. Arreu d'Espanya, aquesta iniciativa ciutadana ha mobilitzat ja més de 10.000 voluntaris, més de 4.000 a Catalunya. 

Daniel Cruz, informàtic, és l'encarregat de la coordinació a Catalunya. Explica a ElNacional.cat que la iniciativa va néixer a Astúries fa més d'una setmana i que s'organitzen a través d'un canal de Telegram. "Estem en contacte tant amb ajuntaments com amb el departament i el ministeri de Salut", afirma. Tot i que encara no els han validat oficialment per a ús clínic el prototip de respirador que han dissenyat, ja hi ha molts hospitals que han rebut i utilitzen altres productes manufacturats pels Coronavirus Makers. És el cas de Sant Pau, el Clínic, l'Hospital del Mar, Bellvitge i el de Terrassa

El material que distribueixen, especialment les pantalles de protecció -tipus les de soldador- no s'usa a les zones d'alta infecció, però sí que és útil per a d'altres espais menys exposats al Covid-19. 

coronavirusmakers reparteixen material a hospitals   FOTO coronavirusmakers

Pel que fa a la logística, tenen punts de recollida de material desplegats arreu del territori. Un dels centrals és l'Escola de Disseny la Llotja de Barcelona, que els ha cedit l'espai a través de l'Ajuntament de Barcelona. Allà reuneixen les diverses peces del producte, que es fabriquen per separat, i les acoblen. Un cop muntat l'objecte, se sotmet a un control de fabricació i es desinfecta abans d'enviar-lo als centres sanitaris. 

Segons informen fonts de l'Ajuntament de Barcelona, "davant la situació de desabastiment d'equipaments de protecció i material sanitari, la comunitat maker i el consistori s'han coordinat per donar resposta a la demanda". Per això s'ha posat a disposició d'aquest col·lectiu tots els ateneus de fabricació digital municipals. Asseguren que la previsió és d'una producció aproximada de 80 unitats diàries