Un equip de professors, personal administratiu i ex alumnes de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (Bages), vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha desenvolupat un prototip de respirador pulmonar de baix cost per a hospitals.

El projecte, coordinat per Pere Palà, director del departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC, proposa un disseny basat en impressió 3D i ideat per poder replicar-se en zones amb una infraestructura mèdica mínima per cobrir necessitats de cures intensives.

Es tracta d'un prototip que, pel seu grau de desenvolupament, pot considerar-se "funcional" i "viable", ja que té "prestacions superiors a altres alternatives publicades i presenta un cost menor i una replicabilitat gran", segons s'ha informat aquest dimarts en un comunicat.

Cada respirador tindrà una autonomia mínima de mitja hora, sense estar endollat, per tal de permetre trasllats o afrontar possibles talls en el subministrament elèctric, i oferirà una interfície "senzilla però funcional" amb control de volum, pressió i freqüència.

En el marc d'aquesta iniciativa de la UPC, també es preveu desenvolupar un sistema per agrupar en una única pantalla les dades a temps real de l'estat de ventilació de diversos pacients, una informació que es retransmetrà mitjançant tecnologia sense cables.